MINISTARSTVO OBJAVILO PREDLOGE PREPORUKA ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva, za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka se odnosi na racionalniju upotrebu javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima i korišćenje LED rasvete.
Takođe, u okviru preporuka, nalazi se i zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, zatim postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da smanji potrošnju energije za 15 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.
Predlozi preporuka za domaćinstva odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega, električne energije.
Nadležno ministarstvo će uputiti molbu Elektroprivredi Srbije da, opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje energije za domaćinstva, dostavlja uz račune za utrošenu energiju, a jedan od predloga je i da EPS stimuliše štednju kroz odobravanje dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju, u odnosu na isti mesec prethodne godine.