NIŠKI KAMERNI HOR SVOJIM NASTUPOM UVELIČAO LESKOVAČKE HORSKE SVEČANOSTI

Pod pokroviteljstvom grada Leskovca i u organizaciji Gradskog hora “Ruzmarin“, sinoć su u Leskovačkom kulturnom centru, održane druge po redu Leskovačke horske svečanosti, na kojima je učestvovao i Niški kamerni hor.

Više od 25 godina Niški kamerni hor, čiji je nastup sinoć uveličao održavanje ovogodišnjih Leskovačkih horskih svečanosti, osvaja publiku svojim pevanjem, ne samo po Srbiji, već i u zemljama širom Evrope. Danas broji dvadesetak članova, kako mlađih, tako i onih u zrelim godinama.

Od svog nastanka do danas, hor je nekoliko puta menjao ime, ali i dirigente. Pod sadašnjim dirigentskim vođstvom Ivane Milošević, publika je u Leskovačkom kulturnom centru uživala u izvođenju numera domaćih kompozitora.

Tradicija uspešnih nastupa Gradskog hora “Ruzmarin” se nastavlja, ali ovog puta na Leskovačkim horskim svečanostima, događaju koji je finansijski podržan od strane grada Leskovca.

U nameri da obnove nekadašnju manifestaciju, ali pod novim imenom, koja je krajem osamdesetih godina prošlog veka, bila poznata po svojoj tradiciji i masovnosti i čije je održavanje, nažalost, prekinuto usled sveopštih okolnosti, Gradski hor “Ruzmarin” udružio je snage sa lokalnom samoupravom. 

Predvođen dirigentom Zvonimirom Stanišićem, koji se “Ruzmarinu” priključio u oktobru mesecu prethodne godine, ovaj hor se predstavio sinoćnjoj publici repertoarom, koji se sastojao od deset pesama, među kojima su bile: Marijo bela kumrijo, Ne stoj Done Donke i Ovo je Srbija.  

Gradski hor „Ruzmarin“ osnovan je pre tačno 39 godina. Prema rečima Dragana Cakića, predsednika ovog hora, u toku je priprema za obeležavanje velikog jubileja naredne godine, odnosno četiri decenije rada i postojanja.