Društvo

,,MOĆ ZNANJA“ STRATEGIJA NAUČNOG I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA SRBIJE OD 2021.DO 2025.GODINE

Vlada Srbije usvojila Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine – „Moć znanja“.
Cilj Strategije je da omogući da se kroz unapređenje naučno-tehnološkog i inovacionog sistema ubrza razvoj Srbije, kao i integracija u evropski istraživački prostor.
Predviđeno je dodatno osnaživanje naučno-istraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu, kako bi bile prepoznatljive na regionalnom i evropskom nivou i sposobne da samostalno rešavaju kompleksne probleme.
Strategija predviđa i veće ulaganje u pojedince, naročito u mlade naučnike. Cilj je da vodeći istraživači budu prepoznatljivi na svetskom nivou, a da istraživački timovi budu sposobni da učestvuju u kompetitivnim projektima i stvaraju novo znanje, tehnologije i radna mesta.
Predviđena su i ulaganja u nove naučno- tehnološke parkove, centre izvrsnosti i institute.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da ova Strategija prepoznaje znanje i nauku kao temelj budućeg ekonomskog napretka i razvoja obrazovanja.
,,Strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija“, rekao je Ružić.
Predsednica Vlade RS Ana Brnabić istakla je danas predstavljajući sa ministrima rezultate rada tokom prethodna tri meseca da je ojačana veza privrede i obrazovanja kako je i najavljeno i najavila formiranje 13 trening centara, među njima i u Vlasotincu.
U izradi Strategije i konsultacijama učestvovali su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Zajednice instituta Srbije, Konferencije univerziteta Srbije, Fonda za nauku Republike Srbije, Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke, Naučno – tehnološkog parka Beograd i drugi ugledni naučnici.
Sastavni deo ove Strategije je i Akcioni plan za njenu primenu za trogodišnji period od 2021. do 2023. godine.