DruštvoVesti

PREDSTAVLjEN PROJEKAT UPRAVLjANjE OTPADNIM VODAMA

U skupštinskoj sali grada Leskovca je održana prezentacija projekta „Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca“ koji vredan skoro 23 miliona evra i sastoji se od tri komponente i od velike je važnosti za očuvanje zdrave životne sredine.

Te tri komponenente koje se odnose na Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grada Leskovca (CPPOV), objekti linije vode (I faza CPPOV) i objekti linije mulja ( II faza CPPOV), za 86 000 ekvivalentnih stanovnika,Gradski kanalizacioni kolektor i Proširenje kanalizacione mreže za 20.000 stanovnika za 16 naseljenih mesta koja gravitiraju ka Gradu Leskovcu, ORIO projekat.

Prva faza projekta Izgradnja gradskog kanalizacionog kolektora je uspešno realizovana u roku. Rukovodilac projekta za izgradnju centralnog gradskog kolektora Budimir Stojiljković koji je podrobno opisao tok realizacije i obavestio javnost da se otpadne vode više ne ispuštaju u reku Veternicu već se odvodi do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, a odatle u Južnu Moravu.
Stoljiljković je podsetio na izgradnju propalog gradskog kolektora zbog čega nije puštena u rad Linija mulja izgrađena još 2016.godine, kao i na nastavak radova na ostalim komponentama.
Usledio je niz aktivnosti pre svega gradonačelnika Leskovca koji se sve vreme trudio da nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Srbije predstavi neophodnost izgradnje novog funkcionalnog kolektora i to ne samo zbog ekologije, već zbog funkcionisanja prve i druge faze postrojenja, donacije Kraljevine Holandije za izgradnju kanalizacije u 16 naseljenih mesta ali i komunalnu opremljenost grada.
Linija mulja kompletno izgrađena te da je Ministarstvo životne sredine odobrilo sredstva za njeno puštanje u rad, kazala je Maja Milošević Milojić, direktorka jedinice za implementaciju projekta.
Sledi i treća komponenta – proširenje kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta u Leskovcu ( ORIO projekat) jeste projekat koji se realizuje u dve faze i podrazumeva izgradnju kanalizacije u dužini oko 90 km u 16 naseljenih mesta koja gravitiraju ka Gradu Leskovcu, Mrštane, deo Bratmilovca, deo Bogojevca, Navalin, Šišince, Rudare, Donja Jajina, Svirce, Vlase, Donje Trnjane, Gornje trnjane, deo turekovca, deo Donjeg Sinkovca, deo Gornjeg Sinkovca, deo Gornjeg Stopanja, deo Vinarca (Čifluk Mira).
Razvojna faza je završena, trenutno se na osnovu brojnih primedbi Tehničkog konsultanta radi na izmeni projekata za građevinsku dozvolu i usaglašavanju istih sa stvarnim stanjima na terenu kao i rešavanju pravno-imovinskih odnosa i izradi Urbanističkih projekata za potrebe eksproprijacija na parcelama fizičkih lica od strane JP Urbanizam i izradnja Leskovac.
Očekivanja su da će se sa izgradnjom kanalizacione mreže, nakon sprovedene javne nabavke za izbor izvođača radova otpočeti u drugoj polovini 2021.godine. Ukupna vrednost faze implementacije ORIO projekta na osnovu Sporazuma o donaciji je 7.671.000,00 evra.“
Izgradnjom gradskog kolektora i puštanjem u rad CPPOV unaprediće se standardi u upravljanju otpadnim vodama i omogućiti:
• adekvatno prečišćavanje i odlaganje otpadnih voda, u sistemu za približno 86.000 stanovnika,
• prečišćavanje i odlaganje prethodno tretiranih industrijskih otpadnih voda industrije,
• značajno poboljšanje kvaliteta života,
• zaštita površinskih i podzemnih resursa,
• obezbeđenje usaglašenosti sa Nacionalnim planom zaštite životne sredine,
• usklađivanje sa evropskom direktivom za vode.