KulturaVesti

NAGRADA „ZLATNI ARHIV“ – KRUNA UDRUŽENOG RADA GRADA I ARHIVA

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović posetio je Istorijski arhiv koji je odnedavno dobitnik nagrade ,,Zlatni arhiv“ koji predstavlja krunu udruženog rada grada i ove ustanove i čestitao direktorki Mariji Lazarević i njenim saradnicima na vrednom priznanju.

„Siguran sam da je ovo još jedna nagrada koja je obavezujuća za sve nas, da nastavimo da institucije kulture držimo na dominantnom mestu,“ – istakao je gradonačelnik i nabrojao brojne nagrade koje su godinama unazad dobijale institucije kulture i obrazovanja grada Leskovca. „Današnji dan posvetićemo Istorijskom arhivu Leskovac, svim njegovim upošljenicima, njihovom višegodišnjem trudu i zalaganju koji je rezultirao jednom važnom nagradom za sve nas – nagradom „Zlatna arhiva.“ Čestitam vam na zasluženoj nagradi. Drago mi je da je vaš vredan i uspešan rad na sakupljanju, čuvanju i negovanju istorije našeg grada prepoznat,“ istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prilikom današnje posete Istorijskom arhivu.
Po rečima direktorke Itorijskog arhiva, Marije Lazarević, priznanje „Zlatna arhiva“ koje dodeljuje fondacija Arnautović, koja se nalazi pri arhivu Srbije, nije samo priznanje za doprinos u arhivističkoj delatnosti koje dobija Arhiv već je i priznanje gradu Leskovcu.
Sada je bitan kontinuitet u radu i krenuti dalje , a kada je reč o digitalizaciji stare arhivske građe, sve stare crkvene matične knjige starije od 100 godina i deo zadruga su već digitalizovani. Reč je staroj i vrednoj građi, a za pojedine podatke se dobija saglasnost Arhiva Srbije da se javno objave.
Uopštenih podataka ima, a podaci o radnicima mogu da se dobiju obraćanjem mejlom ili telefonom, naglasila je Marija Lazarević.
Kruna udruženog rada grada i arhiva jeste dobijanje ovog prestižnot priznanja za izuzetan doprinos na očuvanju Srpske kulturne baštine, a ovo je priznanje za sve koji su utkali sebe u razvoj Istorijskog arhiva, zaključeno je danas.