PrivredaVesti

NASTAVLJENA ISPLATA SUBVENCIJA ZA POLJOPRIVREDU

U nastavku isplate podsticaja za poljoprivredu dan 456 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koja su registrovana u gradu i okolnim mestima primilo je uplatu subvencije u visini od 17,2 miliona dinara.
Od ukupno 994 odobrenih prijava, četiri se odnose ne meru investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluga (bušenje bunara). Odobreno je ukupno 468,000.00 dinara, a poljoprivrednicima je vraćeno 60% sume bez obračunatog PDV-a.
Za Danijelu Stefanović iz Gornjeg Stopanja je novac koji je dobila u iznosu od 120 hiljada dinara velika olakšica i planira da počne sa sadnjom jagoda i pečuraka.
Slobodan Dimitrijević iz Donjeg Stopanja koji se bavi porodično pčelarstvom kaže da njegov sina ima preko dvadeset košnica i da mu on pomaže koliko može, kao i da im mnogo znači ova pomoć grada jer su uložili skoro 200.000 dinara, tako da će od subvencije kupiti još potrebnih mašina.
Pčelarstvo je specifična poljoprivredna proizvodna delatnost kojom se mogu baviti osobe različitih profesija, uzrasta i pola. Iz godine u godinu interesovanje mladih ljudi za bavljenje ovom delatnošću je sve veće, od pčelinjih proizvoda meda, voska, matičnog mleča, polenovog praha, može se dobro prihodovati. Proizvođači su ove godine ostvarili pravo na podsticaje u iznosu od 800 dinara po košnici pčela, a ista suma je uplaćivana i pčelarima starijim od 70 godina kao pomoć za prevazilaženje posledica pandemije virusa korona.