DruštvoVesti

NASTAVLJENA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE VLASOTINCE

Na jučerašnjem nastavku sednice skupštine opštine Vlasotince, započete u nedelju, odbornici su usvojili kadrovski plan lokalne samouprave i doneli odluke o lokalnim komunalnim taksama, naknadama za korišćenje javnih površina i odluku o izmeni i dopuni odluke o radu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata.

Prilikom usvajanja izmene programa poslovanja JKP Komunalac za ovu godinu, predsednik opštine Bratislav Petrović je najavio da će ovo preduzeće morati da se oslanja na sopstvene prihode i zaradi plate.

-U 2021.građani će plaćati deponovanje smeća koje je do sada, za njih, plaćala opština – rekao je Petrović.

U drugom delu sednice odbornici su se najviše zadržali na tačkama dnevnog reda vezanim za JKP Vodovod. Prva je bila povećanje osnivačkog kapitala ovog preduzeća sredstvima koja su stigla iz republike. Reč je o namemskim sredstvima u visini od 15 miliona dinara.

Direktor Zvonko Ilić podneo je detaljan izveštaj o poslovanju i ponovio više puta izrečenu tvrdnju na sednicama skupštine da je problem „Vodovoda“ višedecenijski. On je rekao da smatra da je pogrešan bio i sam izbor načina vodosnabdevanja Vlasotinca 1989.godine, preko gradnje fabrike vode jer je izabrano skupo rešenje. To je ilustrovao primerom dase  za kubni metar prerađene vode u Leskovcu potroši 2 dinara za struju, a u Vlasotincu 14 dinara.

Odbornik grupe građana „Dr Spasić“ Dragan Jović pitao je zašto dužnici nisu na vreme utuživani i tražio je da se spisak dužnika istakne javno.

Predsednik opštine Bratislav Petrović rekao je da se problemi u 2021.neće „gurati pod tepih“ i da će se osim izmirenja duga za struju raditi na zameni vodomera i rekonstrukciji vodovodne mreže kako bi se smanjio gubitak u mreži.

U nastavku sednice usvojeni su programi poslovanja za narednu godinu „Vodovoda“, „Komunalca“, narodne biblioteke, Kulturnog centra, SRC Vlasina, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije i Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince.

Na jučerašnjoj sednici obrazovan je Savet za bezbednost saobraćaja na teritoriji opštine i imenovani članovi Komisije za vraćanje zemljišta.