KulturaVesti

NEBESKA HEROINA PROMOVISALA KNJIGU O NEBESKIM HEROINAMA

U Leskovačkom kulturnom centru je sinoć održana promocija knjige „Nebeske heroine –od mita do kosmosa“ autorke Radmile Tonković, avijatičarke, pedagoškinje i prve žene vazduhoplovne novinarke.

Kada je reč o procesu sakupljanja građe za ovu enciklopediju i brojnim ženama koje su uprkos predrasudama i izazovima ostvarile svoje snove i ravnopravno sa muškarcima se školovale i pripremale za posao avijatičara autorka Radmila Tonković čija je biografija je ušla u ediciju „66 znamenitih Srba“ ističe da je to bio dugotrajan istraživački posao.
„Nebeske heroine –od mita do kosmosa“ predstavlja savremenu enciklopediju svetskog vazduhoplovstva koja sadrži 2000 ilustrovanih biografija i 1700 autentičnih fotografija, a u jednom delu se pominje i Svetlana Mitrović, naša sugrađanka koja se tokom 1980-ih školovala na Vazduhoplovnoj akademiji u Zadru sa velikim uspehom. Njena porodica je utemeljila vazduhoplovni sport u Leskovcu, i osnovala Aero klub „Saša Mitrović“.
Radmila Tonković ističe das u fokus stavljene žene koje su se dokazale u profesiji pilota koja se tipično vezuje za mušku populaciju i izrazila zahvalnost Leskovačkom kulturnom centru i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću sa saradnicima koji su podržali promociju enciklopedije.
Gradonačelniku je poklonila i svoju knjigu koja se bavi savezničkim bombardovanjem Leskovca u Drugom svetskom ratu, kako je istakla sa ciljem da ne bude više Srpski Mančester.