DruštvoVesti

NESLUĆENA TRAGEDIJA ZA SRBIJU

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.
Učenik ove škole K. K. (2009) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu.
Sve policijske snage su bile na terenu u intenzivnom radu na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije. Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu naime, prijavljeno je da je jutros u 8.40 časova u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru došlo do pucnjave.
Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloletnika, učenika sedmog razreda, koji je, kako se sumnja, iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja ove škole. Zbrinjavanje povređenih je u toku, kao i rad policije na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim događajem, navodi u svom saopštenju MUP.
Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić saopštio je danas da je Vlada Srbije, povodom jutrošnje tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”, donela odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji čitave Srbije počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. majem.
Ružić je na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije, koja je počela minutom ćutanja, rekao da je nastava u poslepodnevnoj smeni danas otkazana, kao i da će nastava od sutra otpočinjati minutom ćutanja. U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izrazio je najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji.

Ružić je saopštio da su tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sistema pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u traumatičnom periodu koji sledi.

On je naveo da je danas održan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, te da će Vlada Srbije, ali i predsednik, već danas izaći sa još jasnijom slikom.
Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je da su nastavnica i jedna učenica, koje su povređene u jutrošnjoj pucnjavi, u teškom stanju i životno ugrožene.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić rekao je da je Kosta K. (13) planirao mesec dana unapred ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koju je želeo da ubije.
Milić je naveo da je osumnjičeni maloletnik pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv, kako je dodao, i dalje nije poznat.
K. K. je mesec dana planirao ovo izvršenje, a vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo ga u školu sa četiri Molotovljeva koktela, naveo je Milić.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je uhapšen otac dečaka K. K. i da će u ovom slučaju biti preduzete sve zakonom propisane mere.
Ono što do sada imamo od prikupljenog saznanja jeste da je otac izvršioca ovog teškog dela uhapšen, oba pištolja koja su nađena – i u rancu i pištolj koji je predmet izvršenja krivičnog dela imali su legalne dozvole i u njegovom su vlasništvu, pri čemu on tvrdi da je oružje bilo zaključano, saopštio je Gašić.
On je rekao da otac K. K. ima više komada oružja, izdatih 2016. i 2017. godine, da su ta oružja bila zaključana pod šifrom, a da je K. K očigledno imao šifru od sefa i na taj način došao u posed dva pištolja i tri puna okvira sa po 15 metaka, koji su nađeni pored ispaljenih čaura i onih metaka koji su ostali u samom oružju.