DruštvoVesti

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŠUMA U LESKOVCU SADNJOM DRVEĆA

Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca obeležilo je Međunarodni dan šuma u saradnji sa JKP „Komunalac“ , JKP „Grdelica “ i JP „Urbanizam i izgradnja Leskovac“ sadnjom stabala ukrasne crvene šljive i bele breze u parku „Bambi“, kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije.
Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ceo biodiverzitet.
“Ove godine, a u svetlu odgovora na postojeće probleme, odlučili smo da nam ovogodišnja tema obeležavanja bude „Pošumljavanjem protiv zagađenosti vazduha i klimatskih promena“, kazao je šef Odeljenja za zaštitu životne sredine GU grada Leskovca, Slađan Đikić.
Drveće je od velike važnosti za čist vazduh, što je u poslednje vreme problem,naglasio je Đikić.

Lokalna samouprava grada Leskovca nastoji da na konkretnim primerima stalno pokazuje koliko vrednuje i razume zaštitu i unapređenje životne sredine kao jednu od najvećih potreba savremenog društva.
„Zdrava životna sredina je nasušna potreba savremenog čoveka, a ne puki zajednički interes, i kao takva iziskuje celokupan društveni angažman, koji opet počiva na ličnoj odgovornosti svakoga od nas. Jedino sa takvom ekološkom svešću, našu generaciju čeka svetla budućnost. Zato sačuvajmo naše šume da bi one čuvale nas,“ – istakao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović povodom Međunarodnog dana šuma.

  1. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila 21. mart kao Svetski dan šuma, iako se on obeležava još od 1971. godine na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije sa ciljem ukazivanja na značaj drveća i koristi šumske vegetacije.