DruštvoVesti

USPOSTAVLJEN SISTEM ,,PRONAĐI ME“

Srbija prva u regionu ima sistem „Pronađi me“: Kad dete nestane, program se prekida na svakih 30 minuta, šalje se SMS poruka preko mobilnih operatera.
Sistem „Pronađi me“za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe pušten je danas u rad, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema.
Televizija K-1 će obaveštenja o nestalim maloletnim licima emitovati korišćenjem veštačke inteligencije i virtuelnog voditelja Vika.
Sistem će se razvijati u više faza – u prvoj će mediji prekidati emitovanje svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama.
Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova.
Takođe, JP „Putevi Srbije”, Aerodrom „Nikola Tesla”, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema je istakao njegovu važnost.
,,I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem-da tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više. I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu“, rekao je Vučić u Palati Srbija.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema „Pronađi me” prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i drugi predstavnici ministarstava Vlade Srbije.

Prethodno su predstavnici četiri ministarstva u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Republike, potpisali Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnih osoba.
Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Jovanovića, između Gašića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, kao i između Gašića i državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lava Grigorija Pajkića.
Televizija K-1 će obaveštenja o nestalim maloletnim licima emitovati korišćenjem veštačke inteligencije koju koristi već duže vreme i virtuelnog voditelja Vika.
izjava ceo
Viko, virtuelni voditelj
Sistem Amber alert, po ugledu na koji je urađen „Pronađi me“, nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.