DruštvoVesti

ODRŽAN SASTANAK PREDSEDNIŠTVA FEKK-a

U kabinetu gradonačelnika Leskovca danas je održan sastanak predsedništva Federacije evropskih karnevalskih gradova, na kome su podneti izveštaji o radu nacionalnih organizacija za period između dve konvencije.
Kao predsednik FEKK-a za Srbiju, gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović, izrazio je zadovoljstvo zbog ukazanog poverenja da baš Leskovac bude domaćin 43. FEKK Konvencije i istakao da se grad potrudio da tradicionalnim gostoprimstvom i organizacionim sposobnostima učini ovu Konvenciju uspešnom.
Govoreći o radu FEKK-a za Srbiju, on je podsetio da je nacionalna karnevalska organizacija formirana 2009. godine, a poslednja Skupština održana je u Leskovcu februara 2023. godine, na kojoj je gradonačelnik Cvetanović ponovo izabran za predsednika FEKK-a Srbije. Izabrana su i dva potpredsednika, Raduško Janković menadžer šabačkog karnevala i Nebojša Bogićević menadžer vrnjačkog karnevala, za sekretara je izabran Ilija Blanuša iz belocrkvanskog karnevala, a za savetnike Miroljub Radivojević menadžer karnevala u Leskovcu i Biljana Filipović menadžer karnevala u Banji Koviljači.
„Pored izbora rukovodećih organa nacionalne organizacije, na Skupštini su razmatrane i neke aktuelne teme, a posebna pažnja poklonjena je organizaciji 43. FEKK Konvencije koja se trenutno održava u Leskovcu (od 13. do 20. maja ove godine).
Konstatovano je da je veliki napredak karnevalizma u Srbiji, nažalost, usporila pandemija virusa korona, koja je i obeležila period između dve Skupštine. Pandemija ne samo da je usporila napredak nego je na godinu-dve potpuno prekinula održavanje brojnih tradicionalnih manifestacija, među kojima su i naši karnevali.
Neki su iskoristili kratkotrajno zatišje tokom pandemije, pa su održali karnevale (kao što su Pančevo 2020. i 2021. godine i Leskovac i Vrnjačka Banja 2021. godine), a nekima je pauza trajala pune dve godine.
Na brojne karnevale u okruženju, pandemija je ostavila dubok trag, pa se neki ni do danas nisu oporavali. U Srbiji se karnevalski pokret ipak održao, kako zbog jedinstva svih organizatora karnevala, tako i zbog statusa i ugleda koji srpske grupe i karnevali imaju u neposrednom okruženju.
Najviše pažnje na prethodnoj Skupštini poklonjeno je organizaciji 43. Konvencije FEKK, sa željom da se u datim okolnostima organizuje što uspešnija Konvencija i da se boravak delegatima učini prijatnim i interesantnim, kako bi iz Leskovca i Srbije poneli pozitivne utiske i uspomene“, zaključio je gradonačelnik Cvetanović i istakao da Srbija ima dva nova kandidata A kategorije za članstvo u FEKK: Loznicu sa karnevalom u Banji Koviljači i Staru Pazovu sa karnevalom u Golubincima, koji se može pohvaliti tradicijom dugom dvesta godina.
Izveštaje o radu svojih nacionalnih organizacija podneli su i predstavnici Federacije karnevalskih gradova Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Arube, Turske, Holandije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Slovenije, Malte, Severne Makedonije, Italije i Švedske.
Kako je predočeno, domaćin naredne, 44. Konvencije FEKK-a biće grad Pernik u Bugarskoj, dok će Federacija evropskih karnevalskih gradova svoj rođendan (Dies Natalis) proslaviti u Kotbusu u Nemačkoj.
Sastanku je predsedavao Lars Algel, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova.