PROJEKCIJA FILMA „OSTATI SVOJ I SLOBODAN“ U LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU

Leskovački kulturni centar i ,,LEMUS,, (Udruženje umetničkih stvaralaca Leskovca) organizovali su sinoć promociju filma ,, Ostati svoj i slobodan”, reditelja Miodraga Miška Pejčića.

U filmu se govori o leskovačkim, književnim, muzičkim i likovnim stvaraocima strip autoru Marku Stojanoviću, recitatorki i slikarki Svetlani Stojiljković, knjževnici Vesni Ristić, pesniku Ljubiši Iliću-Penti, književnici i slikarki Svetlani Janković, pesnikinji Violeti Grujić, glumcu Dragoslavu Giletu Brankoviću, violinistkinji Mariji Besarabić – Ristić i mladom gitaristi Lazaru Vukoviću.

Ovo je prvi film reditelja Miodraga Miška Pejčića koji je Fakulet režije završio u Bijeljini i koji se, s obzirom na to da mu je otac iz Leskovca, vratio ovde da nastavi svoj život i rad, poštujući korene.

Scenario je napravila Snežana Janković, koja je ujedno i protagonistkinja. Ona naglašava da je film urađen studiozno, ali i ambiciozno, a svi učesnici, prikazani su u svom autentičnom abijentu, gde žive, rade i stvaraju, uz veliku ljubav za svoj Leskovac, koji je i izvor večite inspiracije.

Pre projekcije filma, “Ostati svoj i Slobodan”, u ime Leskovačkog kulturnog centra prisutnima se obratila, Slađana Mladenović, urednica programa ove ustanove kulture.

Istakavši da je film naišao na svesrnu podršku  Leskovačkog kulturnog centra, dodala je da je ovo jedinstveno ostvarenje, koje zahvaljujući entuzijazmu svih učesnika i timskom radu, sveobuhvatno opisuje oblasti interesovanja veoma plodnog stvaralaštva svih njih.

Film je prikazan u prepunoj Kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra, uz obećanje da će ubrzo biti sniman i nastavak. Posvećen je i uspomeni na slikara Vladimira Aranđelovića Marsa.