ODRŽANA SVETOSAVKA AKADEMIJA

Svečanom akademijom je sinoć u leskovačkom Narodnom pozorištu nastavljeno obeležavanje Svetosavskih svečanosti čiji je ovogodišnji domaćin OŠ ,,Kosta Stamenković”.

Njegovo preosveštenstvo episkop niški, gospodin Arsenije, dobitnik Svetosavske povelje, govoreći o Svetom Savi, istakao je da je on bio prijatan, ali neustrašiv, neobično lep, a vrlo skroman, veoma aktivan, ali staložen, društven, ali ipak usamljen. Umeo je da živi otmeno u oba sveta, zbog čega su mu se mnogi divili i na njega se ugledali. I danas mu njegova duhovna deca podižu mnoge zadužbine na svih pet kontinenata, na koje ih je ironija sudbine rasejala.
Na svečanosti su uručene Svetosavske povelje najboljim učenicima, školama i zaslužnim pojedincima u širenju svetosavlja.
Inpirisani likom velikog svetitelja, učenici su na sceni izveli bogar program pesme, recitale, skečeve, a nastupila je i vokalna grupa Libero.
Kako je istakla direktorka OŠ ,,Kosta Stamenković” Aleksandra Sibinović, cela nedelja je bila posvećena raznim aktivnostima.
Gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću ovom prilikom je uručena Svetosavska povelja.
,,Duh svetosavlja čini temelj svega što nazivamo srpskim, našim, pravoslavnim. On je i u osnovi misije srpskog školstva – da se kroz kvalitetno obrazovanje stvara zdrava nacija, podmladak spreman da društvo menja nabolje. Naši prosvetni radnici su vredni i dosledni sledbenici te misije, a doprinos Grada Leskovca je da iz godine u godinu povećava ulaganja” poručio je gradonačelnik.
Zaveštanje Svetog Save je i dan danas prisutno u tradiciji pravoslavne crkve. On je najveći srpski prosvetitelj, arhiepiskop, lekar, pisac, osnivač manastira Hilandar, koji je svojom čvrstom verom u Boga verovao u ljude, povezivao ih i osvetljavao im životne puteve. Sa ponosom, posle toliko vekova i uzdignutog čela možemo reći da je njegova misija ostvarena.