DruštvoVesti

OSVETLJEN SPOMEN PARK STARO GROBLJE I UREĐENA STAZA ZDRAVLJA STRANJE U VLASOTINCU

Spomen park na vlasotinačkom Starom groblju od nedavno je osvetljen rasvetom urađenom po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Monumentalni spomenik žrtvama II Svetskog rada i amfiteatar u njegovom okruženju dobili su lepši izgled u večernjim satima. Sa ovog mesta počinje i staza zdravlja Stranje, duga 1700 m, koja je uređena i obogaćena putokazima, ambijentalnim stočićima i stolicama.

Ukupna vrednost ovih radova, koji su finansirani iz budžeta Turističke organizacije Vlasotinca, je 417.500 dinara – 283.000 osvetljavanje i 134.500 uređenjestaze.

Reč je o mestu sa kojeg se pruža jedan od najlepših pogleda na Vlasotince i okolinu i za koje gotovo sve Vlasotinčane vežu lepe uspomene iz raznih perioda života, složili su se predstavnici lokalne samouprave i Turističke organizacije prilikom današnjeg obilaska ove lokacije i staze zdravlja.

,,Ovo mesto osim kulturološkog značaja ima i izuzetan značaj kao deo prirodne celine jer se nalazi iznad gradskog jezera. Staza zdravlja Stranje namenjena je svih rekreativcima“,  kazala je  Nataša Živković-Djokić, direktorka Turističke organizacije Vlasotinca.

Staza zdravlja koja je  namenjena rekreativcima, je uređena, postavljeni su putokazi, klupe i stočići, u skladu sa ambijentom. Takođe, prostor oko spomenika i amfiteatar na Starom groblju od skora su oplemenjeni novom rasvetom.

,,Iako ovo mesto nosi sumorno ime Staro groblje , ipak je simbol grada i omiljeno mesto Vlasotinčana. Pre godinu i po dana uredili smo i stepenište koje vodi prema brani i mlinu i to sad već ima jednu celinu i priću. Ono što nije dobro je otpad koga ovde često ima, naglasila je opštinska većnica zadužena za životnu sredinu“,  Žaklina Stefaović.

Gradjani su zamoljeni da ne ostavljaju ništa što tu ne pripada

Kroz Vlasotince prolazi i evropski pešaćki put, što je veoma značajno za umrežavanje planinarskih organizacija, kažu turistički poslenici.

Spomen park Staro groblje podignut  je u znak sećanja na borce pale za slobodu u II Svetskom ratu. Građen je u periodu od 1973. do 1975. godine na dominantnoj zaravni iznad grada, a njegov autor je arhitekta Bogdan Bogdanović. Tu je i mini amfiteatar, kao i amforn igranitni blokovi koje je samautor nazvao „neolitsko cveće“ i u koje su uklesani stihovi Vaska Pope.