DruštvoVesti

OTVOREN 13.SAMIT FOTOGRAFA EKS JUGOSLAVIJE

  1. Samit fotograga eks Jugoslavije koji traje do 8. oktobra a koji je okupio oko 50 majstora fotografije iz svih zemalja bivše Jugoslavije, otvoren je svečano sinoć. Održava se u organizaciji Foto kluba „Leskovac“ i Leskovačkog kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom grada Leskovca.
    Programom trodnevne manifestacije predviđene su izložbe, predavanja i snimanja znamenitosti i prirodnih lepota Leskovca i Pirota. Na dve kolektivne izložbe predstavljeni su radovi nastali na prethodnom samitu koji su izloženi na platou ispred LKC-a.
    Nagradu „Tomin šešir“, koja nosi naziv po majstoru jugoslovenske i srpske fotografije Tomislavu Peterneku, a koju Foto klub „Leskovac“ dodeljuje za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu , dodeljena je Siniši Skenderiji, majstoru fotografije Asocijacije za umetničke fotografije BiH.
    Ujedino je priređena i njegova deseta samostalna izložba pod nazivom „Spone“.
    Dodeljen je i specijalni „Tomin šešir“, Vesni Đorđević, sekretaru Foto kluba za doprinos organizaciji ove manifestacije i 30 godina rada u Foto klubu.

Ovogodišnji Samit fotografa je otvorio Branimir Ritonja, fotograf iz Maribora.

U ime grada Leskovca obratila se pomoćnica gradonačelnika Marija Rajković.

Na galeriji je prikazan izbor foto klubova i nacionalnih udruženja koji pruža uvid u svremene tendencije i kretanja u fotografiji.
Predavanje i prezentaciju održao je Riječanin Ivica Nikolac, član Hrvatske udruge likovnih umetnika primenjenih umetnosti.