KulturaVesti

OTVORENA 23.BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA

Balkanska smotra mladih strip autora, koji će se ove godine u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja se održava 23. put od 25. do 37. juna u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ i koja je nadmašila sopstveni rekord i okupila umetnike iz čak 80 zemalja sveta, svečano je otvorena sinoć u kulturnom centru. Ove godine je fokus na ženskom stripu.
U okviru 23. Balkanske smotre desiće se čak 21 aktivnost. Posetioci će imati prilike da prisustvuju raznolikim tribinama, predavanjima. otvaranjima izložbi, master klasovima, promocijama i okruglim stolovima, sve vezano za temu stripa na Balkanu. Smotri će lično prisustovati i oko 50 gostiju, uglavnom strip autora.

Ministarstvo kulture je podržalo Balkansku smotru mladih strip autora kao i grad Leskovac.

Isabel Debeker, direktorka Muzeja stripske umetnosti iz Brisela je kazala da je jako počastovana što prisustvuje otvaranju festivala i da se nada da će ovaj susreti otvoriti nove mogućnosti u budućnosti za strip uopšte.

Kao jedini regionalni festival sa pedagoškim karakterom, Balkanska smotra i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara. Cilj je da se mladi autori ohrabre da nastave sa daljim bavljenjem devetom umetnošću. Smotra takođe dodeljuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, koja je takođe i najstarija nagrada ovog tipa u Srbiji. Dobitnici dotične plakete ove godine su Radič Miša Mijatović i Branislav Miltojević. Biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, koju ove godine osvaja hrvatski autor Nikola Listeš. Već treću godinu dodelje se i nagrada „Prijatelj stripa“ osobi koja nije iz sveta devete umetnosti, ali toj istoj devetoj umetnosti nesebično doprinosi i pomaže. Njeni ovogodišnji dobitnici biće novinari Vladimir Šagadin iz Zagreba i Danilo Kocić iz Leskovca, koji su svojim višegodišnjim delovanjem pozitivno uticali na regionalni strip.