KulturaVesti

OTVORENA IZLOŽBA SRPSKE MODERNE U LKC-u

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra sinoć je otvorena izložba „Simbol(i) grada: remek dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice“.
,,Imate priliku da vidite 37 odabranih radova, kao dela zbirke srpske moderne koju naš muzej čuva i baštini, od 190 radova reprezenata srpske moderne” kazao je Stevan Martinović, viši kustos – istoričar umetnosti, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, koji je autor i otvorio izložbu.
. Računali smo na kvantitet i kvalitet da prikažemo genezu razvoja srpske umetnosti počev od samih početaka 20. veka pa kroz impesionizme, ekspesionizme, simbolizme, realizme i sve one pravce koji su obeležili prve decenije 20. veka a pokazujući na izvestan način da je važno uočiti i one manje bitne radove koji oslikavaju jednu celinu, jednu crvenu nit koja je prolazila kroz sve te decenije i uobličila srpsku modernu onako kako ona danas izgleda i kako je izučavamo” dodao je Martinović.

Postavka obuhvata 37 dela vodećih predstavnika srpske moderne od Paje Jovanovića do Save Šumanovića iz Zbirke Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke.
„Veliko zadovoljstvo i čast je da se u galeriji nađe ovako značajna izložba. Nakon Save Šumanovića evo još jedne značajne izložbe. Umetnosti i umetnika nema bez ljubavi i onih koji ih poštuju“ istakla je direktorka LKC-a Sanja Conić.

„Naši sugrađani navikli su već da u svom gradu mogu da pogledaju vrhunske izložbe, koncerte, festivale…. Ova institucija priredila je izložbu grafika Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, izložbu slika Milana Konjovića, srpskih akademika… Organizuju se filmski i muzički festivali koji su na mapi kulturnih dešavanja Srbije upisani kao najprestižniji” kazala je članica Gradskog veća Marija Rajković.

Izložbu će svi zainteresovani građani moći da pogledaju u narednih mesec dana.