DruštvoVesti

POČETAK PROJEKTA HELP

Prvi informativni sastanak u okviru programa „Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana“ 2021-2022. godine, održan je danas u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu i predstavljeni uslovi i mogućnosti za ekonomsko osnaživanje i način konkurisanja u okviru aktivnog projekta. Satanak je održan uz pridržavanje epidemioloških mera.

Organizacija Help i Grad Leskovac započeli su informativnu kampanju u okviru programa „Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana“ 2021-2022. godine.
U toku info kampanje otvoren je konkurs za prijavljivanje za grant u opremi, prosečne vrednosti 2.400,00 evra.
Prijavljivanje se vrši popunjavanjem elektronske prijave koja se nalazi na veb-sajtu Helpa na adresi: Help Konkursi i aktivna je od 19. jula 2021. godine, pa do 16. avgusta .
Ugovorom o saradnji sa Gradom Leskovcem biće omogućena podrška za najmanje još 40 mikro i malih biznisa grantovima u opremi prosečne vrednosti 2400 evra i to za zanatske i uslužne delatnosti. Pored toga, podržanim korisnicima biće pružena mentorska i savetodavna pomoć u procesu osnivanja i/ili proširivanja poslovne delatnosti, poslovne i stručne obuke zajedničkim delovanjem lokalnih partnera. Ukupna planirana vrednost direktnih troškova opreme za 40 korisnika je 96.000,00 evra, dok je učešće Grada 33.600,00 evra.

Regionalni program „Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana“ 2021-2022. godine realizuje se uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za spoljne poslove SR Nemačke, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji. Fokus ovog regionalnog programa u Srbiji je na ekonomskom osnaživanju lokalnog stanovništva i to u gradovima Leskovac, Kraljevo i Niš, gde će biti podržano 40, odnosno u Kraljevu i Nišu po 20 mikro i malih biznisa.
I pored mogućnosti da se zainteresovana lica prijave putem onlajn aplikacije koja je dostupna na Helpovom veb-sajtuu Leskovcu je planirano pet informativnih sastanaka, kako bi svi zainteresovani imali jednake mogućnosti da dođu do informacija o načinu i uslovima konkurisanja.

Prvi u nizu sastanaka, biće održan u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, u sredu, 21. jula 2021. godine sa početkom u 10 časova. Sledi prezentacija u Domu kulture u Brestovcu, u ponedeljak, 26. jula, i u Domu kulture u Grdelici, u sredu, 28. jula, obe sa početkom u 10 časova.
Prezentacija u Domu kulture u Vučju, biće održana u petak, 30. jula sa početkom u 9 časova, dok će peta, završna, biti ponovo održana u Leskovcu, u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u ponedeljak, 2. avgusta 2021. godine sa početkom u 10 časova.

Od 2005-2020. godine Help je u Leskovcu, kroz osam projekata ekonomskog osnaživanja,podržao 336 korisnika grantovima u opremi i jednu kooperativu. Ukupna vrednost investicije iznosi 1.110.000,00 evra, od čega je Grad sufinanisirao gotovo 30 odsto.