PODRŠKA ZELJORADNIČKOJ ZADRUZI IZ BOŠNJACA

Opšta zemljoradnička zadruga „Agro Prima Jug“ iz Bošnjaca sa teritorije opštine Lebane dobila je oko 13,5 miliona dinara bespovratnih sredstava prilikom jučerašnjeg potpisivanja u Palati Srbija 57 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga iz cele Srbije.
Potpisivanju trojnog sporazuma pored predstavnika iz Ministarstva za brigu o selu, zadruga iz čitave Republike, tačnije iz Južne, Centralne, Istočne i Zapadne Srbije, kao i AP Vojvodine i Kosova i Metohije, prisustvovao je pomoćnik predsednika opštine Lebane Goran Lazarević, kao i Ivan Petković ispred „Agro Prima Jug“ iz Bošnjaca.
Opšta zemljoradnička zadruga „Agro Prima Jug“ dobila je tačno 13.493.437,27 dinara bespovratnih sredstava.
Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović ističe da će kroz budžet za narednu godinu koji je u pripremi između ostalog akcenat biti i na podršci i razvoju poljopirvrede.

Inače za program podrške razvoju zadrugarstva ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara.
Komisija je odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga, za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljen iznos do 7,5 miliona dinara.
„Ovim sredstvima još 57 fabrika pod otvorenim nebom dobilo je novi impuls za rast, razvoj i unapređenje svog poslovanja, a jedinice lokalne samouprave nove zamajce privrednog razvoja“ izjavio je nakon potpisivanja ugovora sa zadrugama ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Ove godine oko 20 zadruga sa jugoistoka Srbije dobilo sredstva, od kojih 6 iz Nišavskog okruga i da je to značajan ekonomski doprinos udruženim proizvođačima ovog dela Srbije.

Komisija, na čelu sa prof.dr Zoricom Vasiljević, je 1.novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljen iznos do 7,5 miliona dinara.

Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, 6 stočarskih, 4 povrtarske, 4 vinogradarske, 4 pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.
Posebno raduje činjenica da su dve zadruge sa krajnjeg juga Srbije, iz Bujanovca dobile sredstva, kao i dve ratarske zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije, za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara, što ukupno čini gotovo 2,2 milijarde dinara uloženih u zadrugarstvo u Srbiji od 2017. godine, zahvaljujući Programu „500 zadruga u 500 sela“ nastalog u saradnji ministra Milana Krkobabića i Akademijskog odbora za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem.