POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA DO KRAJA LETA

Nakon petodnevne akcije pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju, u okviru koje je otkriveno oko 26 hiljada prekršaja, Uprava saobraćajne policije najavila je da će sprovođenje mera pojačane kontrole biti nastavljeno do kraja letnje sezone. Kao razlog, navodi se predstojeći period muzičkih festivala, na kojima se očekuje prisustvo velikog broja posetilaca.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u petodnevnoj akciji pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju, a u cilju očuvanja što povoljnijeg stanja bezbednosti saobraćaja na putevima, kontrolisali su ukupno 53.621 vozilo i otkrili 25.878 prekršaja.
Gotovo polovina otkrivenih prekršaja bili su prekršaji prekoračenja brzine, ukupno 12.535. Kada je reč o ovom prekršaju, presretači su zaustavili devet vozača, koji su upravljali vozilom brzinom većom od 210 kilometara na sat. To su uglavnom bili strani državljani.
Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 1.416 vozača, od kojih je 218 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. U službenim prostorijama zadržano je i 56 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.
Pored pomenutih prekršaja, tokom akcije, od 29. jula do 2. avgusta, sankcionisano je 5.755 vozača, odnosno putnika zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 100 vozača zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilu, kao i 1.421 vozač koji je nepropisno koristio mobilni telefon za vreme vožnje.
S obzirom na to da predstoji period muzičkih festivala na kojima se očekuje prisustvo velikog broja posetilaca, Uprava saobraćajne policije nastaviće sa merama pojačane kontrole i u nastavku letnje sezone, zaključuje se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova