HronikaVesti

POKRENUT POSTUPAK ZA IZRADU GENERALNOG PROJEKTA AUTO-PUTA “VOŽD KARAĐORĐE”

“Koridori Srbije” pokrenuli su postupak javne nabavke za izradu Generalnog projekta sa Studijom opravdanosti za izgradnju državnog puta prvog reda “Vožd Karađorđe“, koji će spojiti centralni deo Šumadije sa istočnom Srbijom. Ovaj auto-put biće najbrža veza Istočne Srbije sa Centralnom i Zapadnom Srbijom, kao i koridorima 10 i 11. Put će biti dugačak 220 kilometara, a gradnja će biti podeljena na pet deonica. Nova saobraćajnica proći će kroz teritorije opština Lazarevac, Sopot, Mladenovac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

– Gradnja ovog auto-puta prepoznata je kao projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, jer će omogućiti neuporedivo bolje povezivanje istočnih, centralnih i zapadnih delova Republike Srbije. To će u perspektivi doneti još dinamičniji razvoj lokalnih ekonomija, smanjenje nezaposlenosti i još bolji ambijent za dolazak investicija. Sama gradnja ove saobraćajnice, nesumnjivo će otvoriti mogućnosti za angažovanje lokalnih preduzeća i radne snage – izjavio je v.d.direktora ,,Koridora Srbije“ Aleksandar Antić povodom pokretanja ovog postupka.

-Podsećam da otvaranje postupka javne nabavke za izradu projekta auto-puta“Vožd Karađorđe” dolazi u momentu kada se u Srbiji intenzivno radi na gradnji auto-puta na Koridoru 11, zatim na Moravskom i Fruškogorskom koridoru, putu Ruma-Šabac-Loznica i Kuzmin- Sremska Rača. Svi ovi projekti koji su u toku, ali i oni koji su u završnoj fazi pripreme čine Srbiju ogromnim gradilištem i ispunjavaju ciljeve iz strategije “Srbija 2025”. Ovaj program, uz inicijativu i lični angažman predsednika Republike Aleksandra Vučića ima za cilj da potpuno izmeni lice Srbije, između ostalog i kroz novu, modernu i razgranatu mrežu putne infrastrukture, čiji će auto-put “Vožd Karađorđe” biti važan i nezaobilazan deo – zaključio je Antić.

Informacije o postupku javne nabavke zainteresovanima će biti dostupne na Portalu javnih nabavki.