DruštvoVesti

POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK ŽRTVAMA STRELJANJA U BELANOVCU

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Belanovcu, obelezeno je 79  godina od streljanja mestana ovog i okolnih sela od strane bugarskih okupatora.

Pre  79  godina stradanju  meštana Belanovca i okoline prethodilo je streljanja nedužnog naroda ovog kraja  od strane bugarskih fasista 17. februara 1942. godine kada su u jednom danu bugarski fašisti ubili su više od 500 građana Bojnika i Dragovca, a  žrtve su uglavnom bile žene, deca i stari ljudi.

Nakon odavanja pošte palim žrtvama stravičnog zločina u Belanovcu  istoričar Hranislav Rakić je kazao da ovaj  spomenik simbolizuje jedan od najtragičnijih dana u istoriji našeg kraja, zbog dogadjajaja  koji ni starije ni mlađe generacije ne smeju da zaborave.

Stradanje civila desilo se u vreme velike ofanzive koja je trajala od 2.februara do aprila 1942.godine, dodao je Rakić.

Hranislav Rakić je istakao da Srbija zbog svoje odbrane treba da ima jaku stajaću vojsku zbog čega treba podržati napore da se naše oružane snage osposobe najsavremenijom opremom.

Na spomen obeležje u Belanovcu, na mestu gde su bugarski okupatori 1942.godine u znak odmazde streljali 45 meštana iz ovog i okolnih mesta vence su polozile delegacija grada Leskovca, ministarstva odbrane vojske Srbije   , kao  i  SUBNORa, Saveza vojnih starešina i potomaka ratnika od 1912.do 1920.godine.