HronikaVesti

POVOLJNO STANJE BEZBEDNOSTI NA TERITORIJI PU LESKOVAC U OKTOBRU

REZULTATI RADA PU LESKOVAC OKTOBAR 2023.

Na području Policijske uprave Leskovac u oktobru2023. godine, ostvareno je povoljno stanje javne bezbednosti.Ovom prilikom biće predstavljeni rezultati rada PU Leskovac po oblastima rada.

Suzbijanja kriminala:

U oblasti suzbijanja kriminala ostvareni su dobri rezultati. Procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima je 73,58%.

Ukupan broj otkrivenih i prijavljenih krivičnih dela iznosi 113, od čegaiz oblasti opšteg kriminala 101, privrednog kriminala5, ekološkog kriminala 3 i visokotehnološkog kriminala 4 krivična dela.

Sva teža krivična dela su uspešno rešena zahvaljujući dobrom radu policije,prema izvršiocima su primenjivane zakonom predviđene mere. U toku meseca, mera policijskog hapšenja primenjena je prema 1 licu, dok je zadržavanje primenjeno prema ukupno 14 lica.

U prilog tome izdvojili bi smo jedan događaj:

Dana 30.10.2023. godine po ovlašćenju OJT u Leskovcu primenjena mera zadržavanja do 48 sati prema ukupno 6 lica zbog krivičnog dela Teška telesna povreda iz člana 121. KZ, i Nasilničko ponašanje iz člana 344. KZ, učinjenih na štetu četiri lica, zbog toga što su dana 29.10.2023. godine oko 20,00 časova u Leskovcu, nakon kraće rasprave i nakon što su se četvorica oštećenih svojim vozilom udaljili u pravcu jedne benzinske pumpe, iste sustigli svojim vozilima, izazvali saobraćajnu nezgodu a zatim napali oštećene udarajući ih podesnim predmetima po glavi i telu. U ovom događaju jedno lice zadobilo je teške telesne povrede a tri lica lake telesne povrede.

Broj učinilaca uhvaćenih na delu je u izveštajnom periodu iznosi22, što je prvenstveno rezultat intenziviranog rada policijskih službenika na terenu.

Jedan od naših glavnih prioriteta je da se narkotici sklone sa ulica i da ne budu u blizini dece.U ovom izveštajnom periodu u oblasti narkomanije registrovanesu 20 zaplene. Ukupno je zaplenjeno 7.458,59 grama opojne droge i to kanabisa 7.455,89 grama i ostalih supstanci 2,7 grama.Evidentiranoje20 krivična dela iz oblasti neovlašćenog držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Od karakterističnih događaja izdvojili bi smo dva i to:

Događaj od 09.10.2023. godine kada su policijski službenici u domaćinstvu koje koristi Ž.P. (1997) iz Lebana pronašli improvizovanu laboratoriju za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima, oko 1,3 kg marihuane, osam stabljika za koje se sumnja da su kanabis, drobilicu i vagicu za precizno merenje. Ovom prilikom prema Ž.P. primanjena je mera policijskog hapšenja.

Događaj od 17.10.2023. godine kada je prema I.M. (1983) iz okoline Vlasotinca, primenjena mera zadržavanja do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Neovlašćeno držanje opojnih droga iz razloga jer je policija pronašla 975 gr. marihuane koju je skrivao u ataru sela, dok je u njegovoj kući i pomoćnim prostorijama pronađeno još oko 140 gr. marihuane i vagica za precizno merenje.

Stanje JRM

U oblasti javnog reda i mira u izveštajnom perioduostvareno je povoljno stanje. Nisu registrovani teži oblici narušavanja javnog reda, a broj prekršaja protiv JRM u izveštajnom periodu je 51. Strukturu prekršaja čine:vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča,nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, svađa, vika i buka na javnom mestu vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Prekršaji su najčešće vršeni na ulicama i trgovima, gledajući u odnosu na vreme izvršenjanajčešće vreme izvršenja je radnim danom u vremenskom intervalu 12-18časova.

Sagledavajući ukupan broj registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira na području Policijske uprave Leskovac gledano u celini, može se konstatovati da je stanje javnog reda na celom području povoljno.

Sva javna okupljanja su permanentno i blagovremeno obezbeđivana, tako da nije bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Poseban akcenat u radu policije je kontrola ugostiteljskih objekata i pojačana bezbednost na području i u blizini škola, gde se nastavljaju aktivnosti očuvanju bezbednosti u školama njihovoj neposrednoj blizini.

N apodručju Kopnene zone bezbednosti, ostvareno je povoljno stanje bezbednosti. Nije bilo registrovanih krivičnih dela i prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

Bezbednost saobraćaja

U kontrolama saobraćaja usmerenim na otkrivanju prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda kao i tokom akcija otkriveno je ukupno 2.541 saobraćajni prekršaj.Ukupan broj registrovanih saobraćajnih nezgoda uoktobru 2023.godine na području PU u Leskovcu je 43 od toga sa povređenim licima27, u kojima je povređeno ukupno 32 lica.

Uoktobru 2023. godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je jedno lice.

Što se tiče bezbednosti saobraćaja izdvojili bi smo jedan događaj koji odslikava brz i efikasan rad policijskih službenika a to je policijsko hapšenje M.Đ. (1967) iz okoline Doljevca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela Teška dela protiv bezbednosti saobraćaja i Nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi iz razloga jer je dana 15.10.2023. godine na putu Leskovac-Brestovac, kod mesta Lipovica kombijem udario pedesetsedmogodišnjeg muškarca sa biciklom, a zatim se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je povređeni muškarac preminuo na licu mesta.

Poslovi stranaca

Poslovi stranaca se na području Policijske uprave Leskovac odvijaju bez ikakvih problema, u toku oktobra 2023. godine nije bilo pronađenih iregularnih migranata na području koje pokriva Policijska uprava Leskovac.

U skladu sa raspoloživim ljudstvom pojačan je rad uniformisane policije na terenu, u pozorničkoj i patrolnoj delatnosti, kao i pripadnika OKP u noćnim časovima.Pojačano je prisustvo na terenu kombinovanog sastava saobraćajne policije i policije opšte nadležnosti, radi poboljšanja stanja bezbednosti saobraćaja na celom području PU.

Nastavlja se sa radom na poboljšanju uslova rada. U toku je reknstrukcija i izgradnje šalter sale u zgradi Policijske uprave Leskovac gde će biti smešteni upravni poslovi kao i rekonstrukcija kompletne zgrade gde je smešteno sedišteVatrogasno-sspasilačkog bataljona Leskovac, Vatrogasno-spasilačka četa Leskovac i Policijska ispostava Sever.

Svi ostali policijski poslovi na području PU izvršavani su bez većih problema.

Policijska uprava u Leskovcu nastaviće i u narednom periodu sa sprovođenjem svih mera i radnji na očuvanju bezbednosti svih građana na našem području.