DruštvoVesti

OTVORENI „ZELENI DANI“ U KANJONU REKE VUČJANKE

U okviru projekta „Povezivanje bisera Leskovac – Kriva Palanka“, koji je sufinansiran od strane Evropske unije, kroz program Prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija, danas je u kanjonu reke Vučjanke, otvorena dvodnevna manifestacija „Zeleni dani“.

Kada je trebalo kandidovati prirodni biser leskovačkog kraja sa prirodnim potencijalom, izbor je lako pao na varoš Vučje, koja obiluje fascinantnim prirodnim i kulturnim bogatstvima, počev od planine Kukavica, Skobaljić grada, hidrocentrale koja je sagrađena 1903. godine, autentičnih vodenica potočara i neizostavnog kanjona reke Vučjanke.

Projekat “Povezivanje bisera Leskovac – Kriva Palanka“, koji se realizuje preko Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, podrazumevao je, između ostalog, sprovođenje radova na unapređenju turističke infrastrukture na lokalitetu kanjona reke Vučjanke i to u vidu uređenja platoa i staza, kao i postavljanja opreme za rekreaciju i zabavu.

Takođe, duž kanjona reke, trasirane su i obeležene pešačke staze u dužini od 2,5 kilometra.

Dvodnevna manifestacija „Zeleni dani“, koja je održana danas u kanjonu reke Vučjanke, jedna je od aktivnosti, predviđenih projektom „Povezivanje bisera“.

Dragana Belenzada, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga istakla je ovom prilikom značaj saradnje, koja je uspostavljena između grada Leskovca i opštine Kriva Palanka iz Severne Makedonije. Po svemu sudeći, u skorijoj budućnosti, biće realizovan još jedan projekat, koji je, takođe, rezultat ovih dobro ustanovljenih odnosa.

Da podsetimo, Vlada Republike Srbije, nedavno je, na jednoj od sednica, odobrila uspostavljanje saradnje između grada Leskovca i opštine Kriva Palanka, kojom će i zvanično postati gradovi pobratimi. 

Inače, opština Kriva Palanka će preko projekta “Povezivanje bisera”, čija ukupna vrednost iznosi 236.440 evra, urediti i promovisati Stanečke vodopade. U sufinansiranju projekta, učestvuje Evropska unija, kroz program Prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija.