PrivredaVesti

POZIV PKS-RPKL POSLODACIMA ZA UKLJUČENJE U SISTEM DUALNOG OBRAZOVANJA

Privredna komora Srbije poziva sve poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2021/2022. godini i da do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje.
Izjave o spremnosti, poslodavci mogu popuniti putem veb portala dualnog obrazovanja, na sledećem linku: http://portal.dualnoobrazovanje.rs/

U narednoj školskoj godini, u ponudi će biti 51 obrazovni profil za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja. Listu obrazovnih profila može se preuzeti na sajtu PKS.
PKS je, već godinama unazad, prepoznata kao jedan od ključnih aktera u ovom procesu, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede. U tom smislu, zadatak PKS/RPK je da sagleda realne potrebe privrede i da zastupa njene interese u vezi sa upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja.
Jedan od dobrih primera dualnog obrazovanja u primeni je Srednja tehnička škola ,,Vožd Karađorđe“ u Lebanu koja školuje kadrove odmah spremne za svet rada.
Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2021. godine. Na veb portalu, poslodavci mogu pratiti status izjava o spremnosti koje su podneli. Za sve dodatne informacije privrednici koji su zainteresovani mogu se obratiti Službi za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije/Regionalnoj privrednoj komori Leskovac konkretno za Jablanički i Pčinjski upravni okrug odnosno Snežani Radivojević, 016/315 00 63. Pored izjave, potrebno je putem portala podneti i Zahtev za akreditaciju za svaki obrazovni profil za koji se poslodavac prijavljuje. Spisak prateće dokumentacije iz zahteva za akreditaciju može se preuzeti na sajtu RPKL. Dokumentaciju poslodavci dostavljaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem, na adresu elektronske pošte: snezana.radivojevic@pks.rs , ili putem pošte na adresu: PKS – RPK Leskovac, ul. Stojana Ljubića 12, 16000 Leskovac, sa naznakom „Dokumentacija za akreditaciju“.