KulturaVesti

PREDAVAČ LESKOVAČKE ŠKOLE STRIPA „NIKOLA MITROVIĆ KOKAN“, MARKO STOJANOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE O SRPSKOM STRIPU U ALBANIJI

Marko Stojanović, predavač leskovačke Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, bio je učesnik na Međunarodnoj izložbi „Can for Balkans“, koja je priređena u Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani. Ovom prilikom, Stojanović je održao i predavanje o stripu na Departmanu za umetnost i dizajn prvog Univerziteta u Albaniji.

Na poziv profesora Špena Bengua, jednog od najvećih autoriteta na polju stripa u Albaniji, Marko Stojanović, ispred Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”, održao je na Univerzitetu u Tirani, predavanje o srpskom stripu, koje je bilo izuzetno dobro propraćeno. Tom prilikom, predstavio je i svoje stvaralaštvo, odnosno stripski serijal “Vekovnici”.

Stojanović je, takođe, bio pozvan i od strane Dorijana Kočija, direktora Nacionalnog istorijskog muzeja u Tirani, da govori na Međunarodnoj izložbi “Can for Balkans”, jedinoj internacionalnoj izložbi stripa, ikada organizovanoj na tlu Albanije, koja je realizovana uz podršku Evropske unije, kroz program “Kreativna Evropa”.

Samo u toku  2022. godine, Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj Školi stripa, predstavio je srpsku istoriju devete umenosti, ne samo u Albaniji, već i u Rumuniji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.