KulturaVesti

PREDSTAVOM „RAZMAŽENI PRINC“ ŽELJKA HUBAČA, OTVOREN 15. FESTIVAL „MALI JOAKIM“

Predstavom „Razmaženi princ“, autora Željka Hubača i u režiji Igora Damnjanovića, sinoć je otvoren 15. Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ u Leskovcu, koji će trajati do 28. novembra. U konkurenciji za ovogodišnju nagradu „Grand pri Mali Joakim“, ukupno je sedam predstava.

U sklopu obimnog dramskog stvaralaštva književnika Željka Hubača, posebno se izdvajaju dela posvećena deci, među kojima je i predstava “Razmaženi princ” ili “Princ nevaljalac”, rađena prema njegovom tekstu. Ovo je priča o odrastanju, uz veliku ljubav roditelja i sazrevanju.

Pouzdan recept za pune sale, kako je istaknuto, je upravo repertoar, namenjen deci, koji je baziran na klasičnim bajkama. 

Pored predstave “Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta u Leskovcu, u okviru takmičarskog programa, ovogodišnjeg festivala „Mali Joakim“, biće izvedeno još šest komada, koji su predloženi od strane selektora Aleksandra Radulovića.

U pitanju su „Nerođena devojka“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, potom „Alisa na putu za Oz“ Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, „Crvenkapa i dragi vuk“ Šabačkog pozorišta, zatim „Vetar“ Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, „Pop Ćira i Pop Spira“ Pozorišta lutaka Niš i „Mala Sirena“ Kruševačkog pozorišta.   

U organizaciji Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije i pod pokroviteljstvom grada Leskovac, 15. po redu Festival predstava za decu i mlade “Mali Joakim”, ove godine, će trajati do 28. novembra, kada će biti uručeno ukupno osam nagrada.

Jedna od njih je Grand pri Mali Joakim, za najbolju predstavu u celini, dok će preostalih sedam, biti dodeljeno za režiju, scenografiju, kostimografiju, glumačko ostvarenje, dramski tekst i autorsku muziku, a među njima je i specijalno priznanje.

U samoj završnici, u čast nagrađenih, biće izvedena predstava “Zvonar Bogorodičine crvke” Narodnog pozorišta u Prištini.