KulturaVesti

PREDSTAVLJENA ,,HETEROTOPIJA“

Leskovački Narodni muzej je uspešno završio realizaciju prekograničnog projekta ,,Heterotopija” u saradnji sa bugarskim gradom Botevgradom. Reč je o projektu koji prikazujući bogatu prošlost naš grad i njegove građane uvodi u svet novog, modernog i virtuelnog.
Upravo završen projekat „Heterotopija“ je finansiran kroz fondove prekogranične saradnje preko Interreg IPA programa Bugarska – Srbija. Vrednost ovog projekta koji pomera granice već poznatog u muzeološkoj oblasti i čiji savremeni sadržaji izlaze iz okvira postojećih prostorija, je 521.488 evra, od čega je leskovačkom muzeju pripalo 207.526 evra.
„Verujemo da će novi sadržaji koje sada muzej nudi privući mnogo pažnje, ali i omogućiti svima onima koji su do sada bili sprečeni da dođu u muzej, upoznaju se šta je to muzej, kulturno i istorijsko nasleđe, da se upoznaju sa našom istorijom, onim što smo i odakle smo” istakla je prilikom sinoćnje prezentacije projekta ,,Heterotopija” kojoj je prisustvovao veliki broj naših građana direktorka ove ustanove kulture Mira Ninošević.
Gradonačelnik Goran Cvetanović je istakao da je zahvaljujuči Narodnom muzeju, naš grad centar kulturnih dešavanja u čitavom regionu. Sa ulaganjem od preko devet procenata budžeta u ovu oblast i podrškom našim institucijama kulturu smo postavili na pijadestal. Volim da kažem da je grad bez kulture grad bez duše, a naš grad ima dušu, i kultura jednog naroda može da bude jaka i kvalitetna samo ako se zasniva na jakim stubovima. Leskovački muzej jeste jak stub, jedan od najboljih u čitavoj zemlji zato im čestitam na predanom radu i svim dosadašnjim uspesima i zahvaljujem na svemu što čine za afirmaciju našeg grada u Srbiji, regionu i čak u Parizu gde je predstavljen jedan projekat Muzeja. Zahvaljujem i našim prijateljima iz Botevgrada, našim partnerima na ovom značajnom projektu.

Da podsetimo, ove godine je leskovački Narodni muzej zbog svojih postignuća četvrti put proglašen najboljom srpskom institucijom kulture ove vrste, postoji više od sedam decenija i upešno se bavi očuvanjem istorijskei kulturni baštine čitavog okruga.