DruštvoVesti

PREDSTAVLJENA PUBLIKACIJA ,,OSVAJANJE MEDIJSKOG PROSTORA“ O POLOŽAJU ŽENA U MEDIJIMA I U ŽIVOTU

Publikacija “ Osvajanje medijskog prostora“, koja između ostalog ima za temu medijski tretman žena i njihov položaj u društvu predstavljena je danas u organizaciji Udruženja Žene za mir.

U publikaciji pod nazivom “Osvajanje medijskog prostora” su sabrani tekstovi koji su tokom dve godine objavljivani u listu Danas, a koje su pisali aktivistkinje i aktivisti „Ženske platforme za razvoj Srbije”.
Kako je istaknuto na predstvaljanju ženama se u medijima dodeljuju stereotipne uloge majke i domaćice, ako ne često se seksualizuju ili su žrtve nasilja .

Potcenjivanje žene predstavlja i dalje problem u 21. veku u Srbiji, medijski tretman žena, u pojedinim medijima Srbije takođe, je ponižavjući, mi smo i dalje društvo koje pati od predrasuda srednjevekovnih običaja i zato je Ženska platforma odlična platforma da se sa nje skoči u neku normalniju žensku budućnost, ocenjeno je na današnjem skupu.
Publikacija sa 82 teksta “Osvajanje medijskog prostora” doprinosi da se problem svih rodnih neravnopravnosti makar uoče, ako se već sporo rešavaju.

Tekstovi iz poglavlja „Zakoni, standardi i stvarnost“ biće polazna tačka za razgovor o jazu koji postoji između rešenja u zakonima, proklamovanih standarda i stvarnosti žena i drugih osetljivih grupa u našem društvu, a pitanje rodne ravnopravnosti ne tiče se samo poboljšanja položaja žena, već je značajno za razvoj čitavog društva,