DruštvoVesti

PREVENCIJA I RANO OTKRIVANJE NAJBITNIJI

Među značajnijim datumima Kalendara javnog zdravlja je 20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, čijim se obeležavanjem podstiče još veća pažnja javnosti na rasprostranjenost ove maligne bolesti i ukazuje na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i ranom otkrivanju.
Saglasne sa ovim stavom su i sve preporuke vodećih zdravstvenih organizacija koje obeležavanjem ovog dana imaju za cilj da ukažu na značaj preventivnih faza.
Rak dojke drugi je uzrok obolevanja (11,9%) među malignim tumorima, posle raka pluća i peti uzrok smrtnosti (6,4%) zbog malignog procesa. Reč je o najčešćoj malignoj bolesti kod žena u svetu koja pogađa sve segmente ljudskog društva.
Žene u Srbiji se nalaze u srednjem riziku obolevanja od karcinoma dojke i u visokom riziku umiranja od ove vrste malignog tumora. U Srbiji se godišnje prosečno postavi dijagnoza ove bolesti kod 4.400 žena, najčešće kod žena starosne kategorije preko 45 godina, ali se starosna granica poslednjih godina pomera ka mlađim uzrasnim kategorijama. U Srbiji 29% obolelih i 18,4% umrlih žena ima dijagnozu raka dojke, ali ohrabruje činjenica da je rak dojke u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi. Zbog toga je bitna prevencija i rano otkrivanje zbog čega treba svaka žena da redovno radi samopregled dojke.
Najčešće pominjani rizikofaktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, štetne životne navike (konzumiranje alkohola i duvana).
Organizovani skrining raka dojke u Srbiji sprovodi se i u okviru Doma zdravlja grada Leskovca, kao i radom mobilnih mamografa na terenu.
Bitno je skrenuti pažnju da se žene ukoliko primete bilo kakvu promenu odmah jave lekaru.PRE