PRVI FESTIVAL LESKOVAČKE SPRŽE I GURMANLUKA
Turistička organizacija grada Leskovca pod pokroviteljstvom grada Leskovca i u saradnji sa Udruženjem ugostitelja i turističkih poslenika iz Niša, Visokom poslovnom školom Leskovac i restoranom „Koliba“, organizovala je manifestaciju pod nazivom „Festival leskovačke sprže i gurmanluka 2022“ na kojoj je učestvovalo preko 20 ekipa.
U okviru manifestacije u takmičarskom delu programa pripremana je leskovačka sprža na tradicionalan način i jela od mesa juneće, svinjsko, divljač u kotliću, tkzv. gulaši.
Program manifestacije sadrži pored takmičenja i izložbu ajvara, zimnice, meda, domaće voćne rakije i vina koja će okupiti nekoliko udruženja i proizvođača sa teritorije našeg grada. Tokom izložbenog dana organizovana je i promocija učesnika.
„Ponosni smo na naša tri brenda, ajvar, roštilj meso i spržu. Kada je reč o roštilj mesu, već više od tri decenije naš grad je širom sveta poznat zbog festivaa posvećenom njemu, a to je leskovačka Roštiljijada” poručila je PR gradonačelnika Aleksandra Stojanović.
Ančica Dimitrijević predsednica Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika iz Niša je uručila zahvalnice svima koji su učestvovali u manifestaciji, kao i lokalnoj samoupravi grada domaćina koji je preuzela zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević.
Kako istaknuto ovom prilikom sprža je današnjom manifestacijom stavljena na svoje mesto, koje zaslužuje, jer svi svi brendovi juga moraju biti pozicionirani na adekvatan način.
Pobednici takmičenja u pripremanju sprže:
1.“ Roštilj kod Đure“
2.Restoran „Koliba“
- Braća Đokić
Najbolji na takmičenju u pripremi jela od mesa u kotliću:
JUNIORI
- Srednja škola „Svetozar Krstić Toza“ , Vučje
- Visoka poslovna škola strukovnih studija, Leskovac
- Trgovinsko-ugostiteljska škola Leskovac
SENIORI
- Organizacija boraca – veterana rata
- Udruženje boraca Srbije
- Etno restoran „Lovački kutak“
Sveukupni pobednici „Mrnjak 2“ i „Etno selo Srna“.