DruštvoVesti

RASPISAN KONKURS ZA SOLARNE PANELE

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, pomoću kojih će računi za električnu energiju biti višestruko manji.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, istakla je da je procedura ista, kao i za dodelu subvencija za zamenu stolarije i da je sledeći korak na jedinicama lokalne samouprave.


Ministarstvo će početkom oktobra potpisati ugovore sa gradovima i opštinama, koji će posle toga raspisati dva javna poziva – za kompanije koje će ugrađivati solarne panele i za građane.


Realno je da početkom novembra imamo prve ugovore sa građanima. I za ovaj projekat polovinu novca daje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave, a 50 odsto plaćaju građani, objasnila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade ukazala je na to da je procedura, u odnosu na raniji period, maksimalno pojednostavljena i da se investicija isplati za sedam do osam godina.

Ona je navela podatak da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši približno 400 kilovat-časova mesečno, sa računom od oko 3.500 dinara, a da jedan solarni panel može da proizvede oko 430 kilovat-časova.

Prema njenim rečima, cena jednog panela je 4.000 evra, a njegov rok trajanja je 25 godina, pri čemu će građani mesečno plaćati samo fiksne troškove, koji iznose približno 700 dinara.

U saopštenju za javnost Ministarstva rudarstva i energetike zaključuje se da više nema administrativnih procedura, nego kada se instalira sistem i potpiše se ugovor sa snabdevačem, distribucija je dužna da ga u roku od pet dana poveže na mrežu.