PrivredaVesti

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA ORIGINAL U LESKOVCU

U Leskovcu je na platou ispred hotela Bavka održana u organizaciji Udruženja Leskovački ajvar ispred Saveza OriGInal koji okuplja prizvode sa geografskim poreklom iz Srbije redovna godišnja skupština ovog saveza.
Original Srbija predstavlja krovnu platformu za saradnju, zajedničku promociju proizvoda sa poreklom, unapređenje položaja, uslova rada proizvođača i time očuvanje i preporod srpskog sela, osnovan je je 2015. god sa željom da okupi pojedince, zadruge i udruženja proizvođača proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Usled pandemije korona virusa nastupili su brojni problemi, tako da će veća pažnja da se posveti digitalnom marketingu, a na današnjoj redovnoj skupštini bilo je reči i o projektu koji je savezu odobrila švajcarska vlada.
Vizija Saveza je da proizvođači proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla ostvare priznanje šire zajednice, tržišnu i vrednosnu potvrdu za svoje znanje i veštine, kao i da daju doprinos očuvanju lokalnog i kolektivnog identiteta, ali je činjenica da se oni suočavaju sa velikim problemima i da očekuju podršku države, naročito oko plasmana.

Strateški ciljevi Saveza OriGInal Srbija predstavljaju sem uticaja na donosioce odluka i povećanja plasmana proizvoda sa geografskim poreklom i edukacija potrošača i šire javnosti o značaju kolektivne svojine proizvoda sa geografskim poreklom kao potencijala za održivi ruralni razvoj.
Stoga se svakodnevno radi na očuvanju tradicionalnih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, kao in a na zaštiti od nelojalne konkurencije. Ponekad, zaštitu od nedostatka kontinuirane podrške. Dugoročno, to predstavlja zaštitu od zaborava i očuvanje tradicije.

Današnjoj redovnoj skupštini saveza prisustvovali su predstavnici udurženja Futoški kupus, Sremski kulen, Fruškogorski lipov med, Vrbički beli luk, Ariljska malina, Petrovska klobasa iz Bačkog Petrovca, Kačerski med iz Lazarevca, Begečka šargarepa, i Leskovački ajvar kao domaćina skupa.