DruštvoVesti

ZAVRŠEN PROBNI ISPIT ZA OSMAKE

Učenici osmog razreda osnovne škole danas su polagali test iz srpskog odnosno maternjeg jezika i kombinovani test iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije čime je završen probni završni ispit.

Probni završni test je idealna prilika da vide svi, i učenici i nastavnici i oni koji to sve organizuju i pripremaju, kakve su procedure, način polaganja, koliko su naučili, ali i u pogledu prilagođavanja okolnostima na koje nas je pandemija kovida naterala. Saznanja koja nam ova proba male mature daje će poslužiti ako treba da revidiramo nešto do održavanja završnog ispita“, poručio je ministar prosvete Branko Ružić.
Test iz matematike protekao bez problema uz poštovanje svih epidemioloških mera, a broj učenika je maksimalno 15 u učionici.

U svakom slučaju, svi učenici imaju dovoljno vremena da se pripreme i obnove gradivo i da bez treme i samouvereno pristupe završnom ispitu, koji je veoma značajan za nastavak školovanja malih maturanata“, dodao je Ružić. Povratak dece u škole usloviće epidemiološka situacija ocenio je ministar.

On je podsetio da će završni ispit biti održan 23, 24. i 25. juna 2021. godine.

Naš zajednički cilj je da proces završnog ispita bude organizovan na najbolji mogući način. Vlada Republike Srbije je od prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita, čime je ceo proces postao transparentniji.
Proces pripreme, štampanja i pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen. Zavod je, sa svoje strane, uveo i primenio sve najsavremenije standarde rada i procedura za institucije ovog tipa“, naveo je on.
Naglasio je da je prosvetni sistem sve ovo vreme dok traje pandemija virusa Kovid 19 pokazao veliku prilagodljivost i izuzetnu organizovanost, a odgovornost i kooperativnost su pokazali i učenici i nastavnici.