HronikaVesti

REZULTATI AKCIJE ,,VEŽI POJAS“

U pojačanoj kontroli korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 8. do 14. marta, otkrili su da gotovo petina kontrolisanih vozača nije imalo vezan sigurnosni pojas.
Saobraćajna policija je od kontrolisanih 60.968 vozila, otkrila 12.807 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane vozača i 2.496 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane putnika u vozilu, od čega su 1.330 bili putnici na zadnjem sedištu.
U sklopu međunarodne akcije koja je sprovedena u 29 država članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope),saobraćajna policija otkrila je 15.501 prekršaj i 81 krivično delo.
Za vreme sprovođenja akcije, registrovano je 577 saobraćajnih nezgoda na putevima u Srbiji, u kojima je šest osoba poginulo, a 143 osobe su povređene.
Od ukupnog broja poginulih lica, tri osobe su poginule u motornim vozilima, dve u svojstvu vozača i jedna u svojstvu putnika. Nijedna od ove tri poginule osobe nije koristila pojas u trenutku saobraćajne nezgode.
Istovremeno, napominjemo da je 79 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjem sedištu, dok je 119 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na zadnjem sedištu vozila.
Ova akcija sprovedena je nakon preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za bezbednost saobraćaja koja je bila usmerena na podizanje svesti o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa i bezbednosnih sedišta za decu.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije tokom prošle sedmice isključili su iz saobraćaja 26 vozača zbog nasilničke vožnje i 24 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Sankcionisano je i 4.933 vozača koji su nepropisno koristili mobilni telefon za vreme vožnje.

Kada je reč o nasilničkoj vožnji, 25 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, dok je jedan vozač isključen iz saobraćaja zbog preticanja kolone vozila preko pune linije.
Od 24 vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 14 je bilo pod dejstvom kanabisa, dok je kod šest vozača kontrolom utvrđeno prisustvo više vrsta psihoaktivnih supstanci u organizmu. Inače, osam vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog ovog prekršaja istovremeno su činili i druge prekršaje.
Takođe, saobraćajna policija je sankcionisala 4.933 vozača koji su nepropisno koristili mobilni telefon za vreme vožnje.