DruštvoVesti

SAJAM ETNO HRANE I PIĆA OD 25.DO 28.NOVEMBRA

Najstarija i najveća smotra tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Jugoistočnoj Evropi – Sajam etno hrane i pića na Beogradskom sajmu po petnaesti put za redom biće održana od 25. do 28. novembra ove godine u hali 3 Beogradskog sajma.

PKS-Regionalna privredna komora Leskovac poziva sve zainteresovane da se prijave i uzmu učešće na zajedničkom štandu kao izlagači. Sve informacije o učešću na sajmu možete dobiti putem telefona 016/3150070 ili preko mejla vladimir.bojovic@pks.rs .
Održavanje ovogodišnje, jubilarne manifestacije, zahteva od organizatora i učesnika dodatni napor usmeren ka poštovanju protivepidemijskih mera i istrajnost da se poveća nivo proizvodnje i prodaje i nastavi tendencija porasta proizvodnje i upotrebe u ovom, zbog uticaja na zdravlje, po mnogima najdragocenijem segmentu proizvodnje hrane.

Ciljevi manifestacije su:

  • predstavljanje tradicionalnih prehrambenih proizvoda tržištu i publici
  • zaključenje kupoprodajnih ugovora sa restoranima, hotelima, trgovinskim radnjama, lancima ili izvoznicima
  • zaštita tradicionalnih prehrambenih proizvoda
  • pronalaženje potencijalnih investitora u ovu vrstu proizvodnje
  • poboljšanje kulture ishrane i zdravlja stanovništva
  • očuvanje tradicije i nacionalnog identiteta,
    a izlagači i posetioci učestvuju i u razmeni znanja i iskustava vezanih za standardizaciju, unapređenje pakovanja, plasmana, prezentacije i promocije proizvoda.
    Veliko je interesovanja kako ističe direktor PKS za Jablanički i Pčinjski upravni okrug Goran Jović i ugostitelja, kao i mnogih hotelijera i svih koji se bave proizvodnjom i distribucijom hrane u regionu, Evropi i svetu za ovaj sajam.
    Poređenja radi pre skoro deciniju ipo proizvodnja ajvara iznosila je za područje RPK Leskovac 15.000 do 20.000 teglica ili jedinica, a sada je to oko milion čemu je doprineo i Sajam etno hrane i pića kroz promociju.
    Na Sajmu etno hrane i pića se najčeće izlažu tradicionalni prehrambeni proizvodi – rukom rađeni proizvodi po tradicionalnoj recepturi najčešće od organski gajenih sirovina (od kojih su najpoznatiji zaštićeni i u pogledu geografskog porekla i u pogledu recepture – leskovački ajvar, kačerski med, duvan čvarci i dr), ali se mogu pronaći i proizvodi rađeni po novim receptima nastalim na temeljima tradicije ili ukusu novih generacija.
    Iz godine u godinu sve veći značaj ove manifestacije, i to i domaći i regionalni, pa i svetski.
    Pokrovitelji 15. Sajma etno hrane i pića su Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd, a pomoć u organizaciji manifestacije pružiće Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.