KONSTITUISANJE NARODNE SKUPSTINE U PONEDELJAK 1. AVGUSTA

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za ponedeljak, 1. avgust.

Prema rečima Ivice Dačića, konstitutivna sednica je zakazana za 10 časova 1. avgusta i jasno je definisan njen dnevni red, na kojem je prva tačka verifikacija mandata narodnih poslanika, što se smatra konstituisanjem skupštine.

Po Ustavu i zakonu, konstituisanje skupštine podrazumeva verifikaciju najmanje dve trećine mandata narodnih poslanika, objasnio je Dačić.
Prema njegovim rečima, rok za konstituisanje Skupštine je 30 dana od dobijanja završnog izveštaja o rezultatima parlamentarnih izbora.

Dačić je, između ostalog, naveo da prema Poslovniku, prvom sednicom predsedava najstariji poslanik, što je u ovom slučaju Vladeta Janković, dok mu u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata.

Na dnevnom redu su, kako je naveo, i izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.