DruštvoVesti

SARADNJA NALED-a SA OPŠTINOM LEBANE

U kabinetu predsednika opštine Lebane održan je, prvi u nizu, sastanak sa predstavnicima Naled-a u vezi projekta „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ uz podršku Evropske unije. Sastanku su pored rukovodstva opštine Lebane prisustvovali i direktorka za dobru upravu NALED-a Ana Ilić, savetnica za regionalni razvoj NALED-a Dijana Spalević, projektni asistent ispred Naled-a Uroš Čolaković, predsednica Udruženja „Ruža“ Slobodanka Pavlović i saradnik Predrag Stošić.
Lebane je jedna od opština iz Srbije, pored Surdulice i Vlasotinca gde će se sprovesti projekat „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ uz podršku Evropske unije (IPA 2. Program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija), NALED u partnerstvu sa Udruženjem žena „Ruža“ iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijski razvoj iz Skoplja i Udruženjem za aktivizam, edukaciju, kulturu i umetnost Civilni Centar „AktivUm“ iz Kumanova. Projekat će se sprovesti i u opštinama iz Severne Makedonije – Kumanovo i Staro Nagoričane.
Predstavnici NALED-a istakli su ovom prilikom da je bliska saradnja sa opštinom Lebane stub za postizanje projektnih ciljeva, a prvi korak u projektu je mapiranje prirodnih, ljudskih, ekonomskih resursa opštine, uključujući mapiranje najperspektivnijih poljoprivrednih proizvoda, tradicionalnih jela i rukotvorina kao i zanatskih i turističkih usluga (seoski turizam, agroturizam).
Između Opštine Lebane i Nacionalne službe za zapošljavanje zaključen je Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu.Predmet sporazuma je uređivanje međusobnih prava i obaveza između NSZ i Opštine u vezi sa učešćem Opštine u finansiranju i realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim planskim dokumentom u oblasti zapošljavanja za period 2021. godine. Mere aktivne politike zapošljavanja podrazumevaju stručnu praksu, subvencije za samozapošljavanje i javne radove. Za realizaciju su obezbeđena novčana sredstva u iznosu od 12.500.000,00 dinara, Opština Lebane učestvuje sa iznosom od 5.000.000,00 dinara, a NSZ sa iznosom od 7.500.000,00 dinara. Za javne radove opredeljeno je 7.150.000,00 dinara, za samozapošljavanje 1.250.000,00 dinara i za stručnu praksu 4.100.000,00 dinara.