PrivredaVesti

SASTANAK GRADONAČELNIKA SA RUKOVODSTVOM APTIVA

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je danas u svom kabinetu razgovarao sa izvršnim direktorom kompanije Aptiv Luišom Figueredom. Sastanku su prisustvovali načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović i sekretar Skupštine grada Zoran Vukašinović.
Na početku sastanka se razgovaralo o gasifikaciji i gradonačelnik Cvetanović je gospodina Figuereda uputio u činjenicu da je grad izdao građevinsku dozvolu za izgradnju gasovoda, te da očekuje obaveštenje Javnog preduzeća Srbijagas o terminu početka radova.
Sastanak je organizovan na inicijativu rukovodilaca kompanije sa ciljem rešavanja problema sa kojima se Aptiv suočava a koji se tiču organizacije rada. Izvršni direktor kompanije Aptiv je gradonačelnika i njegove saradnike upoznao sa načinom rada u firmi istakavši da je fabrika u Leskovcu najbolja fabrika kompanije Aptiv u Evropi, sa najnovijom tehnologijom i adekvatnim uslovima za rad i boravak radnika, među koje spada optimalna temperatura koja se u toku svih godišnjih doba održava na nivou od 22 do 25 stepeni Celzijusovih, ambulanta, savremena kantina, toaleti i svlačionice.
Danas se razgovaralo i o prekovremenom radu u ovoj kompaniji i tom prilikom je naglašeno da je u određenom periodu nastupila potreba za povećanom proizvodnjom određene vrste proizvoda za S klasu kompanije Dajmler koje Aptiv proizvodi samo u Leskovcu i ne mogu se dostaviti iz drugih postrojenja. Tada je organizovan prekovremeni rad, u periodu od dve nedelje, a kako je direktor kompanije rekao, prekovremeni rad je bio organizovan uz dobrovoljni pristanak svakog zaposlenog uz nadonknadu koja je propisana Zakonom.
Rukovodstvo Aptiva se gradonačelniku obratilo kako bi lokalnu samoupravu upoznalo sa dobrim uslovima za rad u kompaniji i namerom da u Leskovcu posluju dugoročno, najmanje narednih 20 godina.
Gradonačelnik Cvetanović se zahvalio na nameri kompanije da objasni stanje, naglasio da je Aptiv veoma značajan za Leskovac zato što zapošljava više od 4000 radnika i da na zaposlenje u ovoj britanskoj firmi mogu da računaju i građani u srednjim godinama, a ne samo oni mlađi, što predstavlja pozitivnu praksu u pogledu zapošljavanja.
Govorilo se i o kontrolama kompanije od strane nadležnih organa. U Aptivu je u poslednje dve godine 17 puta izvršena kontrola od strane inspekcija. Poslednji nadzor je obavljen 3. avgusta 2021. godine. Prilikom svih kontrola nisu uočeni veći propusti, a za sve manje se postupalo po nalogu inspekcije.
Na sastanku je dogovoren i obilazak kompanije sa medijskim ekipama početkom septembra meseca.