SASTANAK U MINISTARSTVU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE NA TEMU ,,IMPLEMENTACIJA JEDINSTVENOG EKOLOŠKOG INFORMACIONOG SISTEMA“

U Palati Srbija je danas ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović održala sastanak na temu „Implementacija jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema“ kojem su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština sa teritorije Republike Srbije, među kojima gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović.
Tokom sastanka je bilo reči o načinima prepoznavanja i rešavanja ekoloških problema ali i novoj aplikaciji „gReact“ uz pomoć koje će nadležno ministarstvo i lokalne sampouprave zajedno sa građanima, efikasnije pristupati mapiranju i rešavanju izazova, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.
Budući da se na teritoriji grada Leskovca akcije čišćenja javnih površina i uklanjanja divljih deponija sprovode od 2013. godine i da je proteklog vikenda organizovana 600. akcija, grad na Veternici je istaknut kao primer dobre prakse jer od skoro 2000 prijava iz čitave Srbije, nijedna prijava nije pristigla iz Leskovca. Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je u svom obraćanju predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i gradova i opština, istakao da u Leskovcu ima još dosta posla kada je reč o podizanju ekološke svesti građana, te iskazao potrebu za angažovanjem dodatnih kadrova u službi Komunalne milicije. Gradonačelnik Cvetanović je dodao:
„Leskovac je posvećen zaštiti i unapređenju životne sredine. Izgrađena je Linija vode sa 10,4 miliona evra, a tokom 2021. godine završena su dva kapitalna projekta koja se tiču prečišćavanja otpadnih voda: Linija mulja u sklopu Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa ulaganjem od 497,5 miliona dinara i gradski kolektor vredan 464 miliona dinara.
I u narednom periodu će se nastaviti sa sanacijom i revitalizacijom ugroženih područja grada kroz redovne aktivnosti i vikend akcije uređenja javnih površina u organizaciji Odeljenja za zaštitu životne sredine i komunalne milicije, JKP Komunalac i kompanije PVV, zahvaljujući kojima je deponovano preko 6 hiljada tona otpada. Pojedine očišćene lokacije privedene su svojoj nameni, odnosno, vršena je rekultivacija prostora sadnjom i ozelenjavanjem. Posađeno je 3600 sadnica topole i četinara, a na pojedinim površinama sagradili smo i dečja igrališta.“
Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine su naglasili da je u toku i konkurs za projekte za uklanjanje divljih deponija i pozvali lokalne samouprave da se na isti prijave. Takođe, predstavnici Ministarstva predložili su postavljanje video nadzora na mestima gde se deponije obnavljaju uz konstataciju da je tokom prethodne godine zajedničkim snagama očišćeno preko 500 smetlišta u našoj zemlji i da je ove godine opredeljeno još više sredstava za rešavanje divljih deponija jer je osnovni prioritet ovog ministarstva čista i zdrava sredina u svim delovima Srbije.