KulturaVesti

ŠESTI PUT MEĐU NAJBOLJIM STRIPOVIMA

U izbor najznačajnijih strip naslova na svetu objavljenih 2020. godine vodeći autoritet na polju stripa danas, Britanac Pol Gravet koji je autor poznate knjige „1001 strip koji morate pročitati u životu“ uvrstio je i integral „Vekovnika““Život i smrt“ koji je napisao predavač u leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović a nacrtali učenici škole Marko Nikolić i Denis Dupanović, te crtači Dejan Nenadov, Vladimir Aleskić, Tihomir Čelanović, Dan Ianoš, Radomir Izgarević i drugi, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Uspeh Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru je utoliko veći jer je ovo rekordni šesti put da su se „Vekovnici“ našli na top listi najboljih stripova sveta, više puta od bilo kog drugog domaćeg strip naslova. Ovo izdanje, kako je kazao Marko Stojanović  pratile su i izložbe u Varvarinu i Trsteniku, a album je pre objavljivanja u Srbiji premijerno mogla da pročita publika u regionu, pa je tako objavljen u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji.

Jedan od najeminentnijih domaćih strip teoretičara i sastavljač godišnje liste najboljih stripova nedeljnika „Nin“, Slobodan Ivkov, utvrdio je da je ovaj strip „fenomen dosada neviđen u domaćem stripu“ jer se radi o prvom rimejku albuma u istoriji srpskog stripa.

Na serijalu „Vekovnici“ koji izlazi od 2007. godine radilo je preko 200 autora sa prostora Balkana, ali i Rusije, Nemačke, Turske, Slovačke i Brazila, a objavljivan je u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Hrvatskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji.