PolitikaVesti

ŠTA ĆE KONTEJNERI BEZ KAMIONA I LJUDI?

Lokalna samouprava izdvojila oko 5.750.000 dinara za kupovinu 130 kontejnera. Da živimo u uređenom društvu, ta aktivnost bila bi za svaku pohvalu. Međutim, u opštini gde ne postoji uređen komunalni sistem, gde nema ljudi, vozila i opreme koji će regulisati i prazniti smeće i otpad, usmerivati skoro 50.000 evra za kupovinu kontejnera je vrlo bahat i nerazuman potez, navodi se u saopštenju za javnost povereništva  Narodne stranke Vlasotince koja je kako ističu  u konstantnom razgovoru sa građanima i primećeno je da su meštani ogorčeni ovom neodgovornom i nerazumnom odlukom vlastodržaca u Vlasotincu.

Iz razgovora sa građanima može se doći do podataka koji su veoma interesantni, moglo bi se reći i veoma iritantni. Vlasotince u svojoj opštini ima svega tri javna preduzeća sa oko sto izmišljenih radnih mesta, uglavnom na pozicijama rukovodioca i šefova, a u stvari parazita zaposljenih putem sns i sps partijskih veza sa prosečnom platom od 45.000 dinara i više.

Frapantan je podatak da Javno komunalno preduzeće Vlasotince kome je Opština namenila 130 novih kontejnera trenutno NEMA ni jedan jedini ispravan kamion! To preduzeće nema dovoljno radne snage (one prave, kvalifikovane i vredne radnike, ne političke parazite), koji bi trebalo da opslužuje kamione za pražnjenje kontejnera. U sastavu preduzeća postoje radionice za popravku motornih vozila, ali nema zaposlenih auto-mehaničara, električara i auto-limara.

Pored ovakvog sramotnog stanja u ovom sektoru komunalnih delatnosti, neodgovorna vlast u Vlasotincu dodatno iritira svoje meštane javašlukom u organizaciji sahrana na gradskom groblju. Inače, malobrojni radnici (trenutno ih ima samo tri) na iskopavanju grobnih mesta opravdano ne mogu da postignu svoje obaveze. Za posao kojim se bave treba mnogo više radnika, što zbog broja sahrana, što zbog velikog teritorijalnog obuhvata Vlasotinca i okolnih sela, što zbog veoma suvog i tvrdog zemljišta. Sve su ovo opravdane okolnosti za ove obespravljene radnike, ali ožalošćene porodice ne bi smele da trpe takvo stanje zbog neodgovorne i neorganizovane opštinske uprave koja partijski zapošljava šefove, a kinji ionako malobrojne radnike. 

Lakše je uposliti takozvanog šefa koji će imati jedno lice koje treba da „kontroliše i vodi evidenciju o njegovom radu“ nego jednog kvalifikovanog radnika mehaničara, električara, limara ili grobara.

Da se ne bi stekao utisak da naše povereništvo samo kritikuje bahatu opštinsku vlast, Narodna stranka u Vlasotincu će uvek davati konstruktivna i konkretna rešenja. Uvek ćemo se boriti protiv nepotizma, protiv stranačkog zapošljavanja, za realnu i optimalnu raspodelu radnih mesta u javnim i komunalnim preduzećima. Neće više biti izmišljenih radnih mesta nestručnih šefova – političkih parazita. Zaposliće se kvalifikovani radnici koji će održavati mehanizaciju, za potrebe gradskog groblja će se kupiti mini bager za iskopavanje grobnih mesta na trvdom terenu za manje od 60 minuta, strogo će se voditi računa o raspolaganju i raspodeli novca za kupovinu opreme i sredstava za rad, jer te pare nisu vlasotinačkim vlastodršcima date za bahaćenje, to su narodne pare kojih ne bi bilo u opštinskom budžetu da nema poreskih obveznika, a to su svi građani Vlasotinca.

Poverenistvo Narodne stranke obećava svim građanima da će sadašnju garnituru vlastodržaca koji nemaju znanje, ne znaju za sram i stid, ne samo smeniti i baciti na političku deponiju, već će svako od njih zakonski odgovarati za svu štetu koju nanosi Vlasotincu i okolini u poslednjih deset godina.