UČENICI KOJI SU IZVRŠILI NASILJE NAD PROFESORKOM IZBAČENI IZ ŠKOLE

Ministar prosvete Branko Ružić izrazio je danas zgražavanje zbog nasilja u Subotici u kojem je zbog vršnjačkog nasilja trinaestogodišnji  dečak ostao bez slezine. Ministar je naveo da je opravdana srdžba i stav roditelja.

„Mogu da izrazim zgražavanje nad nasiljem koje se dogodilo u Subotici, na žalost dešava se i u drugim sredinama, takođe i u Trsteniku“, rekao je Ružić pred početak skupa „Veliki ljudi od malih nogu“ na kojem je predstavljen projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i u partnerstvu Fondacije Novak Đoković.

Kada je reč o nasilju nad profesorkom engleskog jezika u Trsteniku koji je izazvao revolt svih prosvetnih radnika, a u Leskovcu tim povodom održan i protest podrške koleginici,  ministar Ružić je kazao da očekuje da vinovnici budu isključeni iz škole.

„Svakako je potrebno da poštujemo zakonodavni okvir, pocedure i da shvatimo svi zajedno i mediji kojim se zahvaljujem na alarmiranju, i svi u društvu, da postoje procedure, da ne možemo donositi odluke preko noći da bi efekat bio onakav kakav je propisan pravilnicima, protokolima i zakonom“, rekao je Ružić.

Ministar je dodao da se utvrđuje nivo nasilja, verbalnog ili fizičkog, i da se uključuju i drugi akteri, centri za socijalni rad, MUP.

Podsetio je da su svi na zajedničkomzadatku i da je disciplinska komisija dala predlog, a da nastavničko veće donosi odluku u skladu ne sa njegovim stavom već svakog zdravorazumskog javnog radnika.

„Intimno govoreći nadam se da su predložene najoštirije kazne – izbacivanje iz škole“, istakao je ministar prosvete.

Važno je, kako smatra ministar prosvete, apelovati na roditelje da shvate da je škola druga kuća za njihovu decu, ali i da se pozabave i prvom kućom i vaspitanjem koje daruju deci.

„Nije nam namera da se bavimo samo sankcijama, mnogo je učinjeno na polju prevencije, to je jedini put da se smanji nivo nasilja“, rekao je on.

Čak i sami nastavnici i predstavnici sindikata na sastanku nisu bili uvereni da bi ta odgovornost, pre svega u krivično pravnom smislu, u smislu njihovog nepostupanja bila adekvatna želji koju žele da postignu“, rekao je Ružić.

Ružić je naveo da su razmatrali drugu mogućnost po pitanju statusa, da se prema vinovnicima tih akata u slučaju nasilja primenuju sve odredbe krivičnog zakona, što, kako dodaje, i stoji u zakonu.

Verujem da ćemo na toj radnoj grupi razgovarati i o tome šta je najadekvatnije rešenje, rekao je Ružić i podsetio da u Srbiji postoji 1.800 srednjih i osnovnih škola, a u osnovnom i srednjem obrazovanju 750.000 dece.

Naravno da društvo koje je uspešno prebrodilo koronu, dojave o lažnim bombama stvara stresne situacije, ali one ne aboliraju počinioce nasilja, već zahtevaju mnogo jači pristup predagoga i psihologa, istakao je ministar i dodao  da želi da još jednom apeluje na roditelje da prijave školi, ako primete da ne reaguju i da se obrate nadležnim službama ministarstva.