DruštvoVesti

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE ROMA

Pripadnicima romske nacionalne manjine koji su zahvaljujući saradnji organizacija ROSA, Bibija, akademije Edukativa i institucija grada Leskovca završili obuke za stručno osposobljavanje, uručeni su danas sertifikati u svečanoj sali grada.
Cilj projekta u okviru koga su sprovedene obuke za osam devojaka koje su se osposobile za obavljanje posla manikira, pedikira, frizera, krojača, šminkera, a dvojica momaka završila obuku za zavarivača i negovatelja je poboljšanje socioekonomskog položaja romske zajednice, a posebno Romkinja, a sprovodi ga nemačka organizacija GIZ u saradnji sa kabinetom potpredsednice Vlade RS Zorane Mihajlović.
„Grad Leskovac je grad u kojem se neguju vrednosti zajedništva i ulažu veliki napori kako bi svi građani koji žive na teritoriji grada ostvarili svoja prava i živeli dostojanstvenim životom. “ poručila je Aleksandra Milovanović, gradska većnica zadužena za zdravstvo i socijalnu zaštitu.
O projektu su govorile i pomoćnica direktora akademije Edukativa Vedrana Stanojević i Slavica Vasić iz Bibija romskog centra a u tri grada, gde se projekat sprovodi, 50 polaznika uspešno je završilo razne obuke, i to 40 žena i 10 muškaraca.
Leskovac će biti među 11 gradova i opština u Srbiji u kojima se obavlja prekvalifikacija i edukacija Roma u sklopu organizacije ASB i udruženja IDC, koji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja realizuju program koji za cilj ima da doprinese ukupnom povećanju inkluzije i zapošljavanja ranjivih kategorija, posebno Roma, a koji se finansira sredstvima Vlade Republike Srbije i Nemačke razvojne banke KfW.