DruštvoVesti

SUTRA POČINJE ISPLATA DRŽAVNE POMOĆI

Isplata državne pomoći građanima počinje sutra, a pare će prvo dobiti dobiti penzioneri dok će prekosutra novac stići korisnicima socijalne pomoći i onima koji su na izdržavanju zatvorskih kazni.
Danas ističe rok za prijavu za drugih 15.450 dinara državne pomoći radnicima na koju imaju pravo svi preduzetnici, male, srednje i velike firme. Do danas moraju da podnesu pojedinačne poreske prijave o porezima i doprinosima za maj, kao i da popune posebne izjave na portalu Poreske uprave da prihvataju pomoć.

Druga polovina minimalca, u okviru trećeg paketa državne podrške privredi, biće isplaćena 10. maja. Reč je o 15.450 dinara, a u junu bi trebalo da bude isplaćeno još toliko – za majsku platu. Tog dana bi mnogim radnicima trebalo da bude uplaćen drugi deo zarade za maj.
Prethodno je 8. aprila isplaćeno prvih 15.450 dinara koje firme dobijaju od države za plate radnicima.
Ova podrška praktično „pokriva“ zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450 dinara, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.
Nakon što će sutra penzioneri dobiti po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, drugih 30 evra sledi im u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti po još 50 evra.
Inače za tri grupe penzionera i to one iz kategorije samostalnih delatnosti, te vojne i poljoprivredne penzionere, sutra počinje redovna isplata penzija za april, nezavisno od toga da li primanja dobijaju preko tekućih računa, na šalterima pošta ili na kućne adrese.
Ostalim građanima će prvih 30 evra početi da se isplaćuje 12. maja a očekuje se da će svi novac dobiti do 20. maja, dok drugih 30 evra mogu očekivati u novembru.
Srbi na Kosovu i Metohiji finansijsku pomoć države mogu očekivati u trećoj i četvrtoj nedelji maja kada će im, uključujući i decu, stići po 100 evra, dok će nezaposlenima biti uplaćeno po 200 evra. Nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu će dobiti pomoć od 60 evra.