DruštvoVesti

SVETSKI DAN ZDRAVLJA U LESKOVCU

Volonteri Kol centra su povodom Svetskog dana zdravlja 7.aprila delili u centru grada propagandni materijal o promociji vakcinacije kao načinu za sticanje kolektivnog imuninteta protiv korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija osnovana je sa vizijom da svaki pojedinac ima pravo na mogućnost da ostvari najviši mogući nivo zdravlja. Svake godine, na dan osnivanja ove međunarodne organizacije, 7. aprila, obeležava se Svetski dan zdravlja, a ove godine, globalna kampanja koja prati ovaj važan datum, sprovodi se pod sloganom “Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”.

COVID-19 snažno je pogodio celu planetu, sve slojeve društva, ne poznajući granice niti klasne podele. Ali ono gde se razlika jasno pokazala jeste u spremnosti da se taj udar podnese. Nepobitno je da se najteže se sa ovom pošasti nose one zajednice i društva koje su i pre pandemije bile najranjivije, siromašnije, izloženije brojnim bolestima, sa nezadovoljavajućim kvalitetom i dostupnošću zdravstvene zaštite. U takvim sredinama, borba sa pandemijom ima značajno manje šanse za uspeh.
Upravo u toj borbi je od presudne važnosti vakcinacija, a građani Srbije imaju priliku da biraju kojom će vakcinom da se vakcinišu, a od juče i bez zakazivanja.

U Zavod za javno zdravlje za teritoriju našeg grada stiglo 3736 doza vakcine Sinofarm od ukupno 8400 za Jablanički okrug tako da je juče počela vakcinacija stanovnika koji su se prijavili preko portala E-uprava 1456 prijavljenih za prvu dozu, a 780 za drugu dozu, dok je 1500 doza namenjeno vakcinaciji bez zakazivanja.
Građani će bez zakazivanja tokom ove nedelje moći da se vakcinišu u hali Partizan. Počela je vakcinacija bez zakazivanja u ambulanti u Bogojevcu, gde će se vakcinacija nastaviti i danas od 10 časova, kao i u ambulanti u Jašunji. Sutra u četvrtak 08.04. od 10 časova će biti organizovana vakcinacija stanovnika Orašca. Petak 09.04. od 10 časova u Belanovcu, subota 10.04. u Bobištu, a u nedelju 11.04. u Draškovcu i Donjoj Lokošnici.
Direktorka ZZJZ Leskovac Aleksandra Nikolić je najavila da sem kineske Sinofarm stižu i ostale vakcine.

18.6 odsto građana Leskovca je do sada revakcinisano , a počinje i vakcinacija u većim radnim kolektivima.

U Srbij je od 24.12.2020. do 6.4.2021. (u 24:00) dato 2.641.220 doza
vakcina protiv kovid-19.
1.521.322 građana je vakcinisano sa najmanje jednom dozom vakcine,
1.119.898 građana je primilo dve doze vakcine.