TOKOM AKCIJE MUP-a PRONAĐENO PRIBLIŽNO 1000 IREGULARNIH MIGRANATA, NEKI SA OZNAKAMA ,,OSLOBODILAČKE VOJSKE KOSOVA“ KAO I ORUŽJE

Nulta tolerancija prema svima koji su zloupotrebili naše gostoprimstvo. Životi i imovina građana će biti zaštićeni!-poručio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, prilikom obilaska lokacije na Horgošu na kojoj su pripadnici Žandarmerije i udarna operativna grupa Kikinde i Subotice priveli veću grupu migranata.
Ministar je naglasio da u Srbiji prema svakoj vrsti kriminala postoji nulta tolerancija i da je srpska policija spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove, posebno na ovom delu teritorije gde je skoncentrisan veliki broj migranata.
Načelnik Uprave granične policije Mile Jandrić ukazao je da je u toku akcija koja je usmerena na sprečavanje krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija.
Dodao je da će se ove akcije nastaviti po jasnim inputima ministra Gašića.
Načelnik Uprave granične policije naglasio je da Srbija neće biti parking za migrante i da se u narednom periodu može očekivati više ovakvih akcija.
Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević rekao je da je u akciji koja je započeta u četvrtak popodne ubrzo nakon oružanog incidenta koji se dogodio na području Horgoša, policija uradila detaljan pregled terena i pronašla približno 1.000 migranata koji su prevezeni u prihvatne centre.
Vasiljević je istakao i da je policija prilikom pretrage terena našla određenu količinu oružja i municije.
Što se tiče oružanog incidenta u četvrtak, nakon prijave pucnjave, oružanog sukoba između grupe krijumčara i iregularnih migranata, policija je odmah reagovala i preduzima intenzivne mere i radnje na pronalasku izvršioca ovog krivičnog dela. Uglavnom se radi o državljanima Avganistana i Maroka. Inače, šest lica se javilo sa povredama u bolnici u Subotici i oni se nalaze pod policijskim nadzorom, izjavio je Vasiljević.
On je rekao i da je pronađeno uglavnom automatsko oružje, pištolji i određena količina municije, a pretragom terena kod određenog broja lica na garderobi pronađena su obeležja tzv. „Oslobodilačke vojske Kosova“ na kapama, šalovima i kačketima.
Nastavljamo dalji intenzivni rad. Obavljaju se razgovori i nastavlja rad u saradnji sa drugim bezbednosnim službama. Po nalogu ministra unutrašnjih poslova akcija traje na celoj teritoriji Republike Srbije, pojačano je prisustvo policije. Uveravam građane Republike Srbije da mogu biti potpuno spokojni, policija u potpunosti obezbeđuje red i mir i sigurnost na svakoj tački Republike, poručio je Vasiljević.
On je istakao i da se apsolutno slaže sa ministrom Gašićem da Republika Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju nultu toleranciju prema svima koji ugrožavaju bezbednost naših građana.
Po nalogu ministra formirana je i nova radna grupa koja se bavi bezbednosnim pitanjima posebno prema teritoriji Mađarske, Severne Makedonije i Bugarske, u kojoj su uključeni pripadnici Uprave granične policije, Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Uprave policije, SAJ-a i policijskih uprava, kao i SUK-a, rekao je pomoćnik direktora policije.