DruštvoVesti

U 2022. GODINI DODATNA SREDSTVA U REPUBLIČKOM BUDŽETU ZA PROGRAM KUPOVINE PRAZNIH SEOSKIH KUĆA

Prilikom posete Vladičinom Hanu, ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić izjavio je da će, po svemu sudeći, projekat popunjavanja praznih seoskih kuća biti nastavljen i u narednom periodu. Prema njegovim rečima, u budžetu Republike Srbije za sledeću godinu, biće izdvojena dodatna sredstva za ovu namenu.

Iako se sprovodi na teritoriji čitave Srbije, program kupovine praznih seoskih kuća, usmeren je, pre svega, na pet južnih upravnih okruga, a to su: Jablanički, Nišavski, Pčinjski, Pirotski i Toplički, u kojima je, kako je istaknuto, najprimetnije pražnjenje i odumiranje sela.

Prilikom posete Vladičinom Hanu, ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, obišao je i četvoročlanu porodicu Radenković u selu Repince, koja je zahvaljujući ovom programu dobila novi dom.

Prema njegovim rečima, u okviru republičkog budžeta za 2022. godinu, biće izdvojena dodatna sredstva za ove namene.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, do sada je potpisao 14 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Najveći iznos za nekretninu u vrednosti od 1.200.000 dinara dodeljen je u opštini Kikinda – selo Nakovo, a najniži iznos u vrednosti od skoro 835.000 dinara dodeljen je supružnicima u opštini Pirot – selo Vlasi.

Ministar Krkobabić izneo je podatak da je za sada prosek podnosilaca prijave na ovaj konkurs 35 godina, ali da se, kako ističe, interesuju i oni koji nisu punoletni, a koji će još koju godinu morati da se strpe u roditeljskim domovima.

Prema uredbi koju je donela Vlada Srbije u 2021. godini izvojeno je pet stotina miliona dinara za program kupovine praznih seoskih kuća, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1.200.000 dinara.

Ovim projektom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici do 45 godina života za kupovinu kuće na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije.

Interesovanje je veliko, prijave svakodnevno stižu, a sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška opredeljenog novca za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra.