DruštvoVesti

U BOLNICI ALARMANTNO STANJE

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Leskovca je uprkos poboljšanju i dalje nepovoljna, najveći broj obolelih od korona virusa je među radno aktivnim stanovništvom, a od 6.aprila je moguća vakcinacija svim raspoloživim vakcinama za stanovnike Jablaničkog okruga bez prijavljivanja, saopšteno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Leskovca.
Od prethodne nedelje zapaža se trend stabilizacije broja obolelih sa razlikom od 1,03% što je rezultat vakcinacije stanovništva, kazala je u izveštaju ZZJZ Leskovac direktorka ove zdravstvene ustanove Aleksandra Nikolić uz podatke da je prvom dozom vakcine obuhvaćeno 21,78% stanovništva a drugom 17,48% sa ukupno datih 43219 doza.
U narednom periodu se nastavlja sa imunizacijom na svim punktovima i angažovanjem mobilnih ekipa na području ambulanti u seoskim sredinama i radnim organizacijama da bi se procenat obuhvata vakcinacijom povećao u što kraćem vremenskom roku.
Uskoro počinje vakcinacija i u velikim kolektivima poput DCP Hemigala, Jure, Džinsija, Falkea, kao i romske populacije.
Situacija u leskovačkoj Opštoj bolnici je alarmantna i u službu odbrane od kovida stavljene su i službe neurologije i urologije, a mnogi lekari su već godinu dana u crvenoj zoni bez odmora.
Svi koji su primili vakcinu a zarazili su se primljeni su u bolniu radi praćenja i imali su lakšu kliničku sliku, a novi soj virusa se neverovatno brzo širio i uglavnom su bile srednje teška i teška stanja pacijenata.

Na sednici Štaba za vanredne situacije je istaknuto da je i ubuduće neophodno poštovanja svih protivepidemijskih mera republičkog Kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca uz strogu inspekcijsku kontrolu.